Als man vrijgezel zijn in een moeilijke tijd

Als man vrijgezel zijn in een moeilijke tijd

 Een vergeten doelgroep in onze samenleving zijn vaak de alleenstaande mannen die al heel lang ongewild alleen zijn. Goede mannen die snakken naar vrouwelijke liefde, een eigen gezin of de warmte van een vaste relatie, maar dat niet kunnen krijgen of zeer beperkt. Nu met deze crisis is dat zelfs nóg moeilijker geworden en dus rijst de grote vraag hoe je daar als alleenstaande man het beste mee kunt omgaan.

De oude verstokte vrijgezel op je werk, de eenzame buurman op 3hoog achter, de eeuwige vrijgezel die nog bij z’n moeder woont, het is een triest feit dat de meeste mensen nog steeds neerkijken op oudere alleenstaande mannen en snel hun oordeel klaar hebben.

Persoonlijk voorbeeld toen ik nog single was

Ik weet er alles van, omdat ook ik een lange periode alleen ben geweest en mezelf regelmatig moest verantwoorden waarom ik nog geen vriendin had of ze vonden het vreemd waarom ik zolang alleen was. Vervelende opmerkingen als: waarom heb je geen vriendin, het wordt wel een keer tijd he kreeg ik geregeld te horen of mensen (en zelfs vrienden!) denken dat er iets mis met je is.

Vaak kwam het uit de mond van mensen die zelf wel een vaste relatie hadden en dus is het extra makkelijk om te trappen naar hen die dat niet hebben. Nu moet ik zeggen dat ik destijds dat soort opmerkingen van mij afschudde en langs mij heen liet gaan.

Maar onbewust gaat het natuurlijk wel aan je vreten en als je al jaren alleen bent en faalt op de datingmarkt, maar wel heel graag een relatie wilt, dan lig je ’s nachts wel eens wakker en vraag je jezelf af of het nog wel goed komt.

Zo geweldig is single zijn niet

Men doet net of het geweldig is om alleen te zijn en een tijdje alleen zijn kan inderdaad goed zijn voor een man en beveel ik zelfs aan. Maar zoals wolven deel uitmaken van roedels, vissen van schollen, zo zijn mensen onderdeel van families en is het heel normaal om als man een relatie te willen. Alleen creperen op een flatje of een kamer, zeker als oudere man die ongewild vrijgezel is, is een ellendig en donker bestaan.

Het is heel normaal om een warm nest te ambiëren met een leuke vrouw aan je zijde die je bed warm houdt en een arm om je heen slaat. Misschien een huisdier erbij of zelfs een eigen kind om het plaatje compleet te maken.

Natuurlijk, er zijn mannen die dat niet willen en juist gelukkig zijn om single te zijn en te blijven. Ik heb het dan ook niet over deze groep single mannen, nee ik praat over de groep die ongewild en al heel lang alleen is en om wat voor reden dan ook maar niet aan de vrouw kunnen komen.

Waarom het nog moeilijker geworden is om een dame te vinden

Voor de Coronacrisis hadden deze heren nog enkele mogelijkheden tot hun beschikking, zoals betaalde seks, het uitgaansleven, online dating, evenementen, speeddates, naar het buitenland, om toch af en toe iets van vrouwelijke genegenheid te mogen krijgen, maar zelfs dat is nu niet meer (of beperkt) langer voor handen.

Clubs zijn gesloten, online dames zijn huiverig om af te spreken, de grenzen zijn dicht, sociale evenementen zijn er niet. Je kunt dus geen kant op en zit daar maar alleen in je hok of appartement zonder succes op Tinder, een datingsite of wat dan ook. Je liefdesleven was al niks en deze crisis maakt dat er niet beter op.

Ik snap je moeilijkheden daarom heel goed. Kijk, elke man heeft de liefde van een goede vrouw nodig en langdurig verstoken zijn van vrouwelijke aandacht maakt bitter, cynisch, pessimistisch en onzeker. Dus als jij niet tevreden bent dat je alleen bent, dan moet je er iets aan doen, hoe moeilijk dat nu ook lijkt.

Wat je er aan kunt doen

De beste tip die ik kan geven is in ieder geval je eenzaamheid te accepteren. Jezelf in de spiegel aankijken en je situatie te accepteren zoals het is, maar ook de wil uitspreken om er iets aan te doen en eruit te komen.

Zoals ik eerder schreef is er altijd wel een goede reden waarom het niet lukt om een vriendin te krijgen en is dus eerste stap om die reden boven water te krijgen en daar verbetering in te laten zien. Toegeven dat er iets niet aan je deugt, wat dat ook is, want juist die eerlijkheid over jezelf is de stap naar een betere toekomst.

Ook ik ging op een gegeven moment naar mezelf kijken en reflecteren waarom mijn liefdesleven zo klote was. Ja natuurlijk, dates had ik af en toe wel, maar een vaste relatie met een leuke vrouw leek te hoog gegrepen en als ik al een tijdje een dame aan het daten was (en het leek op iets serieus) dan werd ik alsnog vanuit het niets gedumpt en kon ik weer helemaal opnieuw beginnen.

Het ouder worden helpt daar ook niet bij, want als jonge kerel kan het geweldig zijn om alleen te zijn en te experimenteren met vrouwen en jezelf op te bouwen als man. Maar eenmaal de dertig gepasseerd wordt het een heel ander verhaal, omdat de mensen om je heen wél relaties en gezinnen krijgen.

Zoals gezegd zou dat geen probleem moeten zijn als je daar bewust voor kiest, maar nogmaals ik heb het hier over de groep heren die juist een vaste relatie willen en niet langer meer alleen willen zijn. Dan is op oudere leeftijd eeuwig vrijgezel zijn zeker een issue en frustrerend.

Om die reden is het belangrijk om het beest bij de horens te grijpen en iets aan de situatie te doen. Het maakt niet uit hoe je oud je bent, als je écht een relatie wil dan is dat mogelijk, maar ben jij het die veranderen moet. Het systeem, de datingmarkt of zelfs vrouwen de schuld geven dat je nog alleen bent is te makkelijk, zo werkt het niet. Nee, jij moet veranderen! 

Wat veel mannen single houdt

Toen ik nog een twintiger was had ik bovenbuurman die al over de 40 was en nooit een vrouw had, maar ik zag aan zijn gezicht bitterheid en frustratie. Die man klaagde over alles en maakte een onverzorgde indruk, dus dat zou wel eens de reden kunnen zijn van zijn miserabele bestaan.

Zo ken ik ook een kerel die al heel lang geen vriendin heeft gehad, maar veel te kritisch en kieskeurig is als het op vrouwen en relaties aankomt. Gebrek aan realisme en te veel fantaseren is ook wat veel mannen langdurig vrijgezel houdt, want soms komt er een dame op je pad die goed bij je past, maar je eigen kieskeurigheid ervoor zorgt dat je die kans niet grijpt.

Waarom je maar een paar kansen krijgt

Eerder schreef ik al dat de ware eens in de zoveel tijd voorbij komt in je leven en dat de meeste mannen dat niet herkennen en dus hun eigen liefdesleven onnodig saboteren. Nee, de ware vind je meestal niet in een nachtclub of op een datingsite.

De ware is vaak dat meisje of dame die je spontaan tegenkomt in een winkel, in het OV, via een kennis of gewoon op straat. Ze spreekt je aan en het voelt alsnog jullie elkaar al heel lang kennen, ondanks dat ze nog een vreemdeling voor je is.

Ze geeft je duidelijke signalen van interesse en jullie interactie verloopt vloeiend en gemakkelijk. Nee, ze lijkt niet op een model, maar ze wel iets leuks! Vervolgens hint ze om contact te houden, maar vraag je niet om haar nummer of je krijgt haar nummer wel, maar je doet er niets mee.

Vervolgens ben je weer maanden of jaren alleen, je herinnert je die leuke dame nog van destijds. Wat had je toch een goede klik met haar! Je zoekt haar op via social media en komt er vervolgens achter dat ze inmiddels een relatie heeft met een andere man.

Je hebt spijt dat je destijds geen actie hebt ondernomen en haar uit hebt gevraagd. Bij nader inzien hadden jullie chemie en is het een leuke meid.

Want dat is het, we willen iets wat we niet kunnen krijgen, maar zien soms niet de kansen die het lot ons toebedeelt. Dat zijn er helaas niet veel, zeker op het gebied van de liefde. De leuke dame die perfect bij je past, waar je een klik mee hebt en die in principe ook je type is, maar waar je niks mee doet, omdat je denkt dat er vast wel iets beters op je pad komt. Wat niet gebeurt.

De weg naar een beter liefdesleven

Om die reden adviseer ik elke man die zich herkent in dit artikel om dringend aan zichzelf te werken. Alleen zijn heeft namelijk ook voordelen, het geeft je de tijd om jezelf op te bouwen als man en op positieve zelfverbetering. Jezelf te transformeren in een kerel die aantrekkelijk is, zowel van binnen als buiten en zijn zaakjes goed op orde heeft, zodat je een dame een reden geeft om voor jou te kiezen.

Vervolgens is de laatste stap om te leren hoe je kansen kunt herkennen. Als een dame interesse heeft, dan laat ze dat altijd merken, maar het is aan jou om actie te ondernemen. Haar nummer vragen, haar op date vragen, voor de zoen gaan enzovoort. 

Je moet dus het ijzer smeden als het heet is, merk je dat een dame interesse toont, hebben jullie een klik en vind je haar ook interessant? Wacht dan niet af en denk niet dat er misschien nog iets beters dan haar op je pad komt, nee, kom in actie en vraag haar uit. De kans is groot dat zij misschien de ware is, maar daar kom je dus alleen achter als je initiatief neemt.

Conclusie

Single mannen hebben het lastig en vooral deze tijd maakt hun positie er niet beter op. Herken jij jezelf in dit artikel dan is de grote vraag wat je hier zelf aan gaat doen. Slachtoffergedrag en negatief zijn helpt je in ieder geval niet. Zelfreflectie en persoonlijke verandering is de eerste stap om eruit te komen.

Accepteer daarom je positie, maak het beste van je tijd als vrijgezel en benut de tijd om aan jezelf te werken. Een rijk liefdesleven, begint altijd met jezelf te veranderen. Identificeer wat er niet deugt aan je karakter, omstandigheden, houding, verzorging of gedrag en pak dat een keer aan.

Ga er vervolgens meer op uit en leer signalen van interesse te herkennen en onderneem vaker actie. Bij de meeste mannen komt de liefde namelijk niet vanzelf aanwaaien, maar dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn. Uiteindelijk past op elk potje een dekseltje, maar dan moet je wel met jezelf aan de slag en er achteraan gaan wanneer een kans zich voordoet. Succes!