Waarom de eerste date vaak tegenvalt

Waarom de eerste date vaak tegenvalt

 De reden waarom de eerste date vaak tegenvalt, is omdat men niet gericht aan het daten is, maar met losse flodders aan het schieten is op de datingmarkt. Om die reden lopen de meeste eerste dates op niks uit en zijn deze zelden bevredigend. Ontdek hier hoe dat zit.

Tegenvallende eerste dates, ik kan er wel een boek over schrijven. Met de komst van social media, datingapps en internetdaten is het laagdrempelig dan ooit om een date te vinden, maar laat de kwaliteit van deze dates steeds meer te wensen over.

 

 

De reden waarom een eerste date vaak tegenvalt: 

 • Ze is niet compatibel
 • Ze heeft mentale of emotionele problemen
 • Offline anders is dan online (Catfish)
 • Ze doet raar
 • Ze is niet je type
 • De ‘ klik’ ontbreekt
 • De onderlinge vide negatief is
 • Seksueel onaantrekkelijk

 

Er kunnen zoveel redenen zijn waarom, tegen beter weten in, je toch afspreekt en daarna denkt: neee he… gaan we weer. Wat een tegenvaller! Andersom gebeurt dat natuurlijk ook, dat ze jou ziet en je aan haar lichaamstaal kunt zien dat ze je niks vindt.

Motieven om haar toch te daten

Toch moet je als man wel de hand in eigen boezem steken, want in werkelijkheid date men regelmatig een dame waarvan men al vooraf weet dat het niks gaat worden (tenminste niks serieus) maar toch een poging gaat wagen. Onderliggende redenen hiervoor zijn:

 • Op zoek naar seks
 • Uit verveling
 • Voor de spanning
 • De afwisseling
 • Weinig opties qua dates (beter iets dan niets)

 

Vooral nu tijdens de lockdown, worden de meeste dates online gearrangeerd. Op basis van een profielfoto en wat oppervlakkige berichtjes met emoticons, bepaalt de man in kwestie of hij met de dame wil afspreken of niet.

Een man maakt daarbij onderscheid voor de leuk of voor iets serieus. Hoewel het afgelopen jaren steeds moeilijker is geworden om online iets serieus te vinden en dit middel vooral gebruikt wordt voor de seks, uit verveling, aandacht of voor de leuk (maar niet de intentie op iets meer).

Mismatch in wensen en verwachtingen

Vreemd genoeg, stellen de meeste vrouwen op dat soort sites en apps torenhoge eisen aan de gemiddelde man, waar de meeste mannen niet aan kunnen voldoen. Het resultaat is dat de meeste mannen dan beginnen te downdaten en hun eisen fors naar beneden bij stellen om toch nog wat actie te krijgen met alle problemen van dien.

Online is een andere wereld dan offline. Online kunnen sommige vrouwen net doen of ze je leuk vinden of je helemaal gek maken. Het is spannend en je voelt de adrenaline, ongeacht hoe ze eruit ziet, hoe ze is of wat haar achtergrond is.

Spreek je eenmaal af en staat ze voor je, dan is de praktijk meestal anders. Je hebt elkaar niks te melden, de onderlinge vide is negatief, de communicatie verloopt stroef, je komt erachter dat ze allemaal problemen heeft, ze is minder knap dan op de foto’s of de seks valt tegen.

Waarom je gericht moet daten

Dat komt omdat je geen plan hebt en dus maar wat aan het doen bent. Wat als logische consequentie een rommelig liefdesleven en teleurstellende dates heeft. Om toch van een eerste date een succes te maken, is het dus belangrijk voor jezelf op papier te zetten wat je precies wil (one-night stand, scharrel of een vaste relatie) en wat voor type vrouw je zoekt. Vervolgens richt je op de dames die hetzelfde willen en voldoen aan jouw type.

Met die strategie heb je fors minder dates, maar de dates die wel hebt zijn van een hogere kwaliteit omdat je nu het kaf van het koren scheidt en gericht aan het daten bent. Wat de kans op een succesvolle eerste date een stuk groter maakt en daaropvolgend een leuke tweede date.

Conclusie

Kijk, in dat opzicht moet je gewoon eerlijk tegen jezelf zijn. Als je alleen seks wilt en niet al te kritisch bent, dan is online dating een prima keus omdat genoeg vrouwen op die sites en apps precies hetzelfde willen. Aan de andere kant, ben je op zoek naar iets serieus dan is mijn ervaring dat online dating daar niet (meer) het juiste kanaal voor is.

Eerlijk naar jezelf zijn, wat je wilt en zoekt in een vrouw en daar je dating strategie op aanpassen vergroot je kans op een succesvolle eerste date aanzienlijk. Date niet meer in het wilde weg, maar hanteer een bepaalde standaard en respecteer deze. Alleen dan reken je af met kansloze dates en haal je meer uit je eerste date.