06 jul 7 signalen dat je in een ongezonde relatie zit
Hoe herken je een ongezonde relatie? Er bestaan zowel indirecte als directe signalen van een toxische relatie. Ontdek in dit artikel hoe je deze herkent en wat je moet doen.
Een relatie kan een toestand van geluk en vrolijkheid zijn, maar ook een regelrechte nachtmerrie. Vooral als ze niet bij je past, je slecht behandelt of wat dan ook.
Wanneer is je relatie op? Onderstaande signalen geven je een goede aanwijzing.
1. Ze is niet de ware
Soms weet je al snel dat je vriendin niet de ware is. Je hebt met je hoofd voor haar gekozen, maar niet met je hart. Bij gebrek aan beter of weinig opties, is dit een veelvoorkomend probleem.
Ze toont interesse en is verliefd op je, jij niet op haar, maar bij gebrek aan beter ga je toch maar de relatie aan.
Het kan zijn dat de seks geweldig is en dat jullie het ook wel gezellig met elkaar hebben, maar onbewust zie je niet jezelf oud met haar worden.
Je bevriest wanneer ze het over trouwen, kinderen krijgen of samen een huis kopen begint. Toch blijf je maar in de relatie, omdat je bang bent anders weer alleen te zijn en niet beter kunt krijgen.
In dat geval houd je niet alleen jezelf voor de gek, maar haar ook. Dat niet alleen, je verspilt je tijd en die van haar.
Ook al is er geen ruzie, als dit is wat je structureel voelt, dan is er iets niet in de haak en uiteindelijk voelt zij het ook en ontstaan er scheuren.
Dat komt omdat zij verder wil, zoals een gezin stichten of samen iets kopen en jij maar op de rem blijft trappen, omdat je niet zeker van haar bent.
Aan de andere kant, ben je bang om weer alleen te zijn en dus houd je haar aan het lijntje. Herkenbaar? Wellicht is het wijs en verstandig om ermee stoppen.
Je bent dan weer vrij en krijgt de kans om een vrouw te ontmoeten waar je wel gek op bent en waar je een lang leven mee samen ziet.
Ook doe je haar er een plezier mee en geef je haar de kans om een man te ontmoeten die helemaal voor haar gaat.
2. Geen zin om bij haar te zijn
In een gezonde relatie vind je het fijn om veel tijd met je vriendin, vrouw of gezin door te brengen en neemt de behoefte om met vrienden af te spreken of uit te gaan fors af.
Als je merkt dat je haar ontvlucht en liever gaat zuipen met je vrienden of je stort jezelf in allerlei hobby’s, om maar niet bij haar te hoeven te zijn, is dat een krachtig teken van een ongezonde relatie.
In dat geval is het belangrijk om uit te vinden waarom je niet bij haar wilt zijn. Vaak omdat ze ruzie zoekt, klaagt, zeurt, je niks goed in haar ogen kunt doen of je hebt het gevoel op eieren te lopen.
Haar uit de weg gaan, is geen oplossing.
Integendeel, het stapelt zich dan alleen maar verder op en de problemen verergeren zich. In dat geval is het wijs om het gesprek aan te gaan en gezamenlijke afspraken te maken om de relatie weer beter te maken.
3. Weinig tot geen seks
Een ander teken is wanneer ze weinig tot geen behoefte meer heeft aan intimiteit. Wanneer het dan toch gebeurt is het snel en weinig spontaan en sta je weer maanden droog.
Een scherpe afname in intimiteit gebeurt wanneer de vrouw twijfelt, onzeker over jou of de relatie is, de relatie niet goed zit of ze niet langer meer comfortabel met je is.
Wanneer ze nooit het initiatief neemt, maar ook wanneer ze jou in bed afwijst, is dat een signaal van een slechte relatie.
Nu is het zo dat de behoefte aan seks verschilt en voor elk koppel weer anders is. De frequentie zegt niks over de kwaliteit van de relatie als jullie daar beide tevreden mee zijn.
Problemen ontstaan wanneer er helemaal geen intimiteit meer is en wanneer jij of zij daar wel behoefte aan heeft. Laat positieve verbeteringen in de relatie zien en haar behoefte keert weer terug.
4. De behoefte om vreemd te gaan
Je gaat vreemd of speelt met de gedachte. Een ander teken is dat je de grenzen ervan opzoekt, zoals het intiem dansen met andere vrouwen, stiekem seksueel appen of actief met andere vrouw flirt.
Ook in het geheim rondhangen op datingsites of apps is een teken aan de wand.
Herkenbaar? Het betekent dat je geen respect voor je vriendin of vrouw hebt en niet zeker bent over de relatie. Vaak ben je er klaar mee, maar kun je niet zomaar bij haar weg.
Of je houd niet meer van haar, maar wilt ook niet alleen zijn. Wanneer je de behoefte voelt of jezelf herkent in deze activiteiten, is dat een duidelijk signaal van een slechte relatie.
5. Steeds vaker ruzie
In een gezonde relatie overstijgt het positieve het negatieve. De gemiddelde verhouding is de 80/20 waar de relatie voor 80% als plezierig wordt ervaren.
Op die manier is er ruimte voor onenigheid, wat nodig is om de relatie gezond te houden en verder te laten groeien. Nooit ruzie is niet gezond en een indicatie dat er iets niet goed zit.
Het is dus belangrijk om te zorgen voor een positieve eindbalans, maar wanneer je merkt dat het negatieve het positieve overheerst, is dat een teken dat de relatie zich verslechtert.
Het begint meestal met kleine dingetjes als gezeur en geklaag, maar resulteert vervolgens in (knallende) ruzies.
Een goede relatie kun je vergelijken met de beursgrafiek van een gezond bedrijf die langzaam maar standvastig groeit met af en toe een kleine val, maar onder aan de streep stabiel en gezond is.
Een slechte relatie lijkt op een grafiek wanneer men duidelijk ziet dat het steeds slechter met het bedrijf gaat.
De periode van stabiliteit worden korter en de vallen dieper tot een uiteindelijke crash (een breuk). Zorg dus voor een positieve eindbalans, waardoor er ruimte is voor problemen en de relatie tegen een stootje kan.
6. Ze heeft geen respect voor je
Ze heeft geen respect voor je. Wanneer het respect verdwijnt, is de relatie ten dode opgeschreven.
Ze behandelt je als voetveeg, je kunt niks goed doen, ze schreeuwt tegen je en je hebt het gevoel constant op eieren te lopen.
Je voor schut zetten, over je roddelen, vreemdgaan, handtastelijk, commanderend gedrag, je uitlachen, vernederen of treiteren zijn allemaal signalen van disrespect.
Gebrek aan respect is een duidelijke aanwijzing dat de relatie slecht is.
7. Algemene ongelukkigheid
Wanneer al deze factoren samenkomen, ontstaat er een algemeen gevoel van ongelukkigheid.
Allerlei kwalen komen dan aan de oppervlakte zoals stress, wantrouwen, frustraties, woede, gevoel van onvrijheid en verlies van controle over jezelf en de situatie.
Het is een miserabele toestand welke zich met de tijd verder verslechtert en regelmatig tot wanhoop, angst of onzekerheid drijft.
In een slechte relatie neemt de intensiteit van al deze factoren gestaag toe en leidt altijd tot conflict, waarin je voor de keuze wordt gesteld: of jezelf verbeteren of de relatie verbreken.
Kortom, werk aan de winkel of de stekker eruit trekken. Succes!