Verbeter je emotionele zelfcontrole

Verbeter je emotionele zelfcontrole

 Emotionele zelfcontrole is het vermogen om je emoties te beheersen. Een echte man is baas over zijn emoties en heeft zichzelf onder controle: hij is emotioneel intelligent. Hij is in staat om zowel impulsief gedrag als negatieve emoties onder controle te houden en hierboven te staan. Emoties is het terrein van vrouwen. Jouw taak is om jezelf te bekwamen in rationeel denken en logica. Dit helpt je om grip te krijgen op je eigen emoties. Ontdek hier hoe. 

 

Wanneer een man een prachtige vrouw ziet die belangstelling in hem toont, worden zijn emoties direct en maximaal geactiveerd. De meeste mannen hebben in dat soort situaties nog amper grip op hun eigen houding, gedrag. emoties en maken daardoor fouten, zoals behoeftig, slijmerig, onzeker gedrag of te beschikbaar. Zelf verliezen de emotionele zelfcontrole en afwijzing is het gevolg. 

De grootste uitdaging is dat een man verliefd is, een (prille) relatie of scharrel heeft en vervolgens zonder reden door haar gedumpt wordt. Woede, frustratie, wanhopigheid, angst, zomaar een greep uit de emoties die een man overvallen op dat moment. Wanneer jou dat overkomt, denk dan aan de prachtige quote van Marcus Aurelius:

“You have power over your mind – not outside events. Realize this, and you will find strength.”
― Marcus Aurelius, Meditations

Wat Marcus bedoeld is dat je niet altijd je eigen omstandigheden kunt controleren en dat wanneer de dingen niet gaan zoals je zou willen, je de omstandigheid of situatie moet loslaten en weer gaat focussen op jezelf. Je houd daarmee je emoties in toom, hervind je kracht, toont persoonlijk leiderschap en je hebt jezelf weer volledig onder controle. Het biedt je de kans je emotionele zelfcontrole te verbeteren.

Emotionele zelfcontrole verbeteren: de uitdagingen

Als man word je regelmatig geconfronteerd met uitdagingen die de emoties stevig op de proef stellen. Bijvoorbeeld een relatiebreuk, afwijzing of ontslag. Blijf altijd met beide benen op de grond staan en blijf positief. Wees de rots in de branding of het schip op een stormachtige zee die tegen een stootje kan. Onthoud: ook teleurstellingen zijn nodig om ervan te leren en je sterker te maken.

Je moet afstand nemen van situaties of mensen die negatieve emoties bij je losmaken, weer terug naar jezelf en weer focussen op het positieve. Of zoals Zan zegt:

“Where you look is where your life goes. Head toward the light and only the light.”
― Zan Perrion, The Alabaster Girl

Stel je hebt een (prille) relatie met een prachtige vrouw, bent verliefd en je word vanuit het niets gedumpt of afgewezen door haar. Blijkbaar heeft het toch niet zo moeten zijn. Je kunt twee dingen doen: hangen in je misère, verdriet of teleurstelling of tegen jezelf zeggen: blijkbaar heeft het zo moeten zijn, ik kan terugkijken op een mooie tijd, heb een fijne herinnering maar ga het nu loslaten en weer verder met mijn leven. Of zoals deze treffende quote zegt:

“All beautiful things must end. Otherwise they are not beautiful.”
― Zan Perrion, The Alabaster Girl

Praktische tips voor meer emotionele intelligentie

  • Neem afstand van situaties, omstandigheden of mensen die negatieve emoties bij je losmaken. Maak je hoofd leeg en focus weer op jezelf en je doelen.
  • Blijf kalm en ‘in control’. Laat niet merken dat je emotioneel geraakt bent, maar relativeer en herpak je. Een echte man laat zich niet van zijn pad afslaan en blijft op koers, ook al ben je ontslagen, afgewezen of gedumpt.
  • Mediteer. Meditatie is een effectieve manier om het verleden los te laten, geen zorgen hebben over de toekomst en je weer in het heden te laten leven. Ook reduceert meditatie angsten en vergroot het tegelijkertijd geluk, kalmte en algemene tevredenheid.
  • Een gevechtssport beoefenen, zoals kickboksen maar ook krachttraining zijn geweldige manieren om je negatieve emoties om te zetten in iets constructiefs. Boks je woede of frustraties van je af.
  • Ken je eigen emoties. Kortom, ken jezelf. Benoem welke emoties je voelt, op welke specifieke momenten en waarom je dat voelt. De kunst is om gevoelens om te zetten in woorden en deze hardop uit te spreken om zodoende bewuster te worden van je eigen innerlijke toestand. De basis van emotionele zelfcontrole.