Sleur doorbreken in een relatie? Zo doe je dat

Sleur doorbreken in een relatie? Zo doe je dat

 Sleur in een relatie is een normaal verschijnsel en iets waar iedere relatie mee te maken krijgt. Meestal is het tijdelijk en kom je er weer uit. In het meest negatieve scenario, is er sprake van structurele sleur en loopt je relatie gevaar. Ontdek in dit artikel hoe je de sleur doorbreekt en je relatie weer beter maakt.

Hoe langer de relatie voortduurt, des te vaker het koppel hiermee te maken krijgt. Meestal is een goed gesprek voldoende om de relatie weer vlot te trekken en nieuw leven in te blazen. In andere gevallen is er sprake van chronische lange termijn sleur, dan is er duidelijk wat anders aan de hand.

Ontevredenheid

Chronische sleur komt vooral voor bij koppels met kinderen. In dat geval is er vaak sprake van een liefdeloze relatie waar het alleen nog maar om de kinderen draait/over de kinderen gesproken wordt en waar weinig tot geen aandacht voor elkaar is.

De relatie draait dan voornamelijk om zorgen en verplichtingen met nauwelijks romantiek of intimiteit. Wanneer dat te lang duurt neemt de ontevredenheid toe en voelt men zich meer als broer en zus of huisgenoten. De toon wordt zakelijker, er komen vaker ruzies en soms heb je het gevoel dat je meer een deurmat in een gevangenis bent, dan een volwaardige partner in een liefdevolle gezonde relatie.

Hoe langer deze situatie voortduurt, des te gefrustreerder de man wordt. Het is dan ook lastig om een uitweg te vinden, want de kans is even groot dat je vrouw of vriendin net zo gefrustreerd is. Omdat je bekaf bent van je werk, verplichtingen en de dagelijkse zorg voor de kinderen, is staren naar de tv of smartphone het enige waar nog energie voor is.

Wat sleur met je doet

Hoe langer je in deze situatie zit, des te lastiger het is om eruit te komen. Gevoelens van uitputting, beklemming, lusteloosheid en gebrek aan waardering worden ervaren. Neerslachtigheid, verlies aan controle, gefrustreerd, uitzichtloosheid en boosheid zijn andere emoties wat structurele sleur en routine met een man doet.

Maar ook koppels zonder kinderen kunnen chronische sleur ervaren. In dit geval gaat het om stellen die al lang bij elkaar zijn en waarbij het leven vrij routineus geregeld is. Vaak hebben beide een baan en ’s avonds zit men op de bank voor de tv of op de telefoon.

Hobby’s en passies worden ook afzonderlijk beleefd en er is weinig intimiteit. Op den duur gaat dat ook vreten aan de relatie en leidt het tot wederzijdse frustratie en dus een gevoel van een doodlopende relatie, botsingen en onzekerheid. 

Signalen

De eerste signalen van sleur zijn toenemende ruzies, discussies, verwijten, gebrek aan seks, gevoel van vastlopen, gezeur, stem verheffen en algemene ontevredenheid, van zowel man als vrouw. Geleidelijk aan leidt dit tot een doodlopende negatief slopende situatie met regelmatig onenigheid, gevoel van op eieren lopen en wederzijdse ergernis. 

Het is slechts een kwestie voordat de bom barst en meestal is het de vrouw die dan explodeert en haar onvrede over de relatie uit en deze op scherp zet. De kunst is om het niet zover te laten komen en dat doe je door voortijdig het gesprek met haar aan te gaan. Ze kan hierbij emotioneel en boos reageren, maar het is in dat geval belangrijk om zelf kalm te blijven en haar slechtst een luisterend oor te bieden. 

Zo doorbreek je de sleur

Val haar niet in de rede en laat haar hart helemaal uitstorten. Wat zit haar dwars en wat wil ze graag veranderd zien? Luister goed, want je krijgt waardevolle informatie in handen die jou de tools geven om de relatie weer vlot te trekken. Ook als ze je dingen verteld waar je het totaal niet eens mee bent, is het beter beheerst te blijven

Incasseer haar aantijgingen en laat het allemaal over je heen komen. Wees als de rots, waar de woeste golven tegenaan beuken maar die ondertussen gewoon kalm op zijn plek blijft staan. Nadat de lucht geklaard is, is het belangrijk om ook verbeteringen te laten zien.

Dus niet alleen maar ja-zeggen of allerlei beloftes geven en vervolgens weer in oude patronen terugvallen. Als een boemerang keert de sleur dan nog harder terug. Zorg ervoor dat je met haar vaker de deur uit bent en samen iets leuks doet. Regel oppas voor de kinderen en ga een weekendje weg, naar de bios, een cocktail drinken, varen of desnoods picknicken.

Geef je relatie weer perspectief

Waar het om gaat is dat je niet alleen maar thuiszit en je elke dag in dezelfde voorspelbare routineuze ellende zit. Dit geldt ook koppels zonder kinderen. Je hoeft niet groots uit te pakken en dit hoeft ook niet iedere week, maar zorg ervoor dat je regelmatig iets plezierigs met haar doet en bij voorkeur buitenshuis zonder de kids.

Ben je alleen met je vriendin of vrouw, ga het dan ook niet alleen over de kinderen of je werk hebben, roddelen over anderen of klagen, maar focus je dan vooral op haar. Wat zijn haar doelen, dromen, interesses en passies?Ga er niet vanuit dat ze die niet heeft, maar door hier naar te vragen en oprechte interesse te tonen, activeer je haar binnenste en keert de positieve energie/haar enthousiaste weer terug. 

Maak vervolgens plannen en laat merken dat je haar steunt in het bereiken van deze dromen en doelen. Op die manier geef je de relatie weer glans en zorg je voor perspectief. De zin in het leven en daarmee de liefde keert weer terug en de relatie valt weer in de plooi. 

Bekende valkuilen

Regelmatig maak ik een avondwandeling door de wijk en zie ik maar liefst 90% van de koppels voor de tv hangen en/of ieder apart op een apparaat. Dat kan een tijdje goed gaan maar op een gegeven breekt dat op en kom je in een relatie terecht waar zowel jij als je vrouw niet gelukkig van worden.

Elke dag is hetzelfde, voorspelbaar, vermoeiend en gebrek aan zingeving. Gooi verantwoordelijkheden, gebrek aan seks en zorgtaken in de mix en het is niet verbazend dat er vervreemding optreedt en je langs elkaar heen begint te leven. Soms is dan de gedachte om in het geheim vreemd te gaan of met toestemming van de vrouw het buitenshuis te zoeken.

Toch haalt dit de onschuld van de relatie af en maakt deze nog waardelozer dan het al was. Met het hoofd praat men het goed, maar het hart voelt de pijn en vaak is dit gedrag dan ook het einde van de relatie. Hoe men het ook rationaliseert.

Zo kom je uit de sleur

Uit de sleur komen, begint dus met een goed gesprek waarin je haar laat praten, jij vooral luistert en vervolgens concrete acties laat zien die de routine doorbreken. Het gaat erom dat je de relatie meer positiever, onvoorspelbaarder en dus avontuurlijker maakt.

Je hoeft daarin niet te overdrijven, maar voorkom dat het week in week uit hetzelfde is en geef de relatie kleur door de portemonnee te trekken en vaker buiten de deur leuke dingen met haar te doen.  

Maak het vervolgens af door gezamenlijk meer te ondernemen. De relatie belandt dan al snel in beter vaarwater. Zoals gezegd, zie je in ongezonde relaties dat koppels nauwelijks gezamenlijke doelen, interesses en hobby’s hebben.

Start samen een bedrijfje of ga met je vrouw of vriendin op dansles, volg met haar sportlessen enzovoort. Waar het om gaat is dat je naast aparte doelen/hobby’s ook structureel iets gezamenlijks doet. Vis uit wat jullie allebei leuk vinden en start ermee. 

Conclusie

Hoe je situatie ook is, wanneer er sprake is van sleur zijn er genoeg manieren om eruit te komen. Let op de eerste signalen van sleur, zoals een ontevreden vrouw of vriendin. In dat geval heeft ze minder behoefte aan intimiteit, is vaker boos op je, gaat sneller in discussie, maakt verwijten, je kunt niks goed doen enzovoort.

Als je denkt alles goed te doen en je constateert dit gedrag bij haar, dan is de kans groot dat jullie relatie te comfortabel is geworden. Blijf in dat geval kalm en ga het gesprek aan. Is zij boos, dan ben jij niet boos. Je kunt geen vuur met vuur bestrijden en dit maakt de situatie ook niet beter.

Haal de angel eruit en laat verbeteringen zien. Communiceer ook wat zij moet verbeteren, maar doe dit zonder emotie en altijd kalm. Laat vervolgens dan ook daadwerkelijk verbeteringen zien, zodat de sleur doorbroken wordt en jullie relatie weer positiever wordt.

Uiteindelijk is het kwestie van niet denken, maar doen en leren van je eigen fouten en waar je tekortschiet. Zo behoud je de relatie, laat je de liefde weer ontvlammen en maak je het weer tot een fijne ervaring. Zowel voor jou als haar. Zet hem op!