Leren accepteren? Zo doe je dat

Leren accepteren? Zo doe je dat

 Leren accepteren. De enige zekerheid in dit leven, is dat het leven continue verandert. Wat je ook overkomt, doet of hebt, het verschijnt en verdwijnt. De beste mindset is dan ook het leven te accepteren zoals het is, zowel de mooie als slechte dingen. Als iets je niet bevalt, probeer het dan te veranderen. Lukt dat niet? Accepteer dan wat je niet kunt veranderen en laat de situatie los of neem gepaste afstand. Leren accepteren? Lees hier hoe je dat doet.

Waarom je moet leren accepteren

De kunst van acceptatie is de bereidheid om zowel de goede als slechte dingen te accepteren, omdat in beide, hoe gek dat ook klinkt, iets goeds zit. Zo kun je in een periode terechtkomen dat opeens alles goed gaat in je leven.

Je krijgt vanuit het niets een promotie, een vriendin, het gaat goed met je bedrijf of je wint de loterij etc. Wat het ook is, accepteer deze mooie dingen en wees er dankbaar voor, want je kunt het ook zo weer kwijtraken.

Eveneens is leren accepteren ook belangrijk wanneer je leven minder lekker gaat. Juist dan! Een overlijdensgeval, je word gedumpt, conflicten binnen je familie, je krijgt ontslag, je bedrijf gaat failliet, je krijgt de baan niet of wat dan ook. Juist in deze pijnlijke situaties word je kracht het meest op de proef gesteld.

Juist op de momenten dat je tegenslagen ervaart, doet zich een kans op persoonlijke groei voor. Het ervaren van (groot) lijden, werkt als een gateway naar een betere toekomst.

Het is de bekende zon die zich achter de donkere wolken verscholen heeft, maar zich uiteindelijk laat zien en jou een levensfase laat afsluiten en andere laat ingaan.  

Hoe zit dat? Grote moeilijkheden in het leven ervaren, en deze overwinnen, sterkt namelijk de geest, bouwt karakter, maakt volwassen en geeft je de kans om een enorme sprong voorwaarts te maken in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling

Accepteer het leven zoals het is

Om die reden is het belangrijk om het leven te accepteren zoals het is, vooral als je het niet kunt veranderen. Lukt dat wel, dan is dat mooi meegenomen, maar heel vaak gaat het niet helemaal zoals je het wil of in gedachten had.

Terwijl je op een ander moment opeens alles krijgt waar je ooit van droomde. Of de natuur beloont je of wil je iets leren, meer smaken zijn er niet. Maar beide ervaringen zijn nodig. Zo uitdagend, maar ook genereus kan het leven dus zijn.

Accepteer daarom de mooie dingen in het leven, geniet ervan en vier deze momenten in bescheiden dankbaarheid. Klopt jezelf niet op de borst, schep niet op en schreeuw het niet uit op social media, want het mooie kan je net zo snel weer ontnomen worden en ben je weer terug bij af.

Maar accepteer ook de moeilijke momenten, het overkomt je niets voor niets. Zowel het goede, slechte als het pijnlijke, heeft je iets te leren en is beide nodig om je karakter te ontwikkelen en je tot een beter persoon te maken.

Conclusie

Leren accepteren geeft je waardevolle lessen en biedt een kans op persoonlijke groei. Een man met wijsheid, kracht en levenservaring. Die van het verleden leert, het heden accepteert en zonder verwachtingen, maar met vertrouwen, naar de toekomst kijkt.