De ware redenen waarom moderne relaties niet werken

De ware redenen waarom moderne relaties niet werken

 Relaties werken niet. Vooral hier in het westen staan de meeste relaties onder druk, omdat het meer draait om de vorm, dan om de inhoud. De basis van veel moderne relaties ligt tegenwoordig in seks, consumptie en entertainment en mist een solide spirituele basis noch een sterke onderlinge (soulmate) connectie. Lees hier verder waarom moderne relaties niet werken en wat je kunt doen om jouw relatie wél te laten werken.

Om te weten waarom moderne relaties niet werken, is het belangrijk om inzicht te hebben in de (historische) context, waarin je eigen relatie op dit moment plaatsvindt. Je beseft dan beter waarom het is zoals het is. 

Het begon allemaal met de overgang van het familieleven op de boerderij naar de opkomende steden met hun vuile fabrieken en lange werkdagen. Daarvoor hadden man en vrouw elkaar nodig voor de overleving, maar in deze nieuwe setting, hield de werkgever hen in leven.

De opkomst van een anti-natuurlijk systeem

De verandering van een hardwerkend zelfvoorzienend (in familieverband) agrarisch bestaan, naar de drukke stad waar men compleet afhankelijk werd van een werkgever en gebukt ging onder financiële stress, had direct impact op de meeste gezinnen en liet de eerste problemen insijpelen.

Omdat het nieuwe financiële systeem, zowel man als vrouw, voorzag in levensonderhoud, had het koppel elkaar minder hard nodig, dan in de agrarische periode. De overgang van het landelijke zelfvoorzienende model naar het 19e eeuwse industriële tijdperk was één van de veroorzakers van de latere westerse consumptiemaatschappij.

Die omwenteling zorgde voor minder binding met de natuurlijke leefomgeving, de familie en bron van het leven (God) en stimuleerde het blindelings opgaan in een materiële schijnwereld, gericht op consumeren, vermaken en genieten, wat inmiddels in deze tijd tot een soort van hoogtepunt nadert.

Het compleet afgesneden worden van de natuurlijke omgeving en oorsprong, sloeg een bres in de al duizenden jaren met veel succes functionerende natuurlijke organische samenwerking tussen man en vrouw, waardoor de seksen elkaar nu minder nodig hebben en dus negatieve gevolgen heeft voor de vorming (en onderhoud) van toekomstige romantische relaties en de gezondheid van families.

De introductie van vrije seks

De tweede reden is moreel verval en seksuele promiscuïteit. De promotie en acceptatie van (online) porno, open relatievormen, vreemdgaan, gebrek aan morele training, het ontstaan van online dating en datingapps, heeft veel van de tegenwoordige relaties verzwakt of kapot gemaakt .

De opkomst van de westerse egogerichte individuele vrije wereld en haar niet te stillen dorst naar geld, materialisme en hedonisme, zorgde ervoor dat de invloed van o.a. de kerk, eeuwenoude wijsheden en natuurlijke gebruiken, werden teruggedrongen en daarmee spirituele en morele training, maar ook sterke hechte familieverbanden min of meer kwam te vervallen.

De opkomst van een overvloed aan consumptiegoederen, internet, gadgets, gevulde buiken en allerhande entertainment, heeft geleid dat we nu alles hebben wat we maar willen. De generatie van nu leeft als koningen in de middeleeuwen, maar wel tegen een prijs: de prijs van geestelijke leegte en complete afhankelijkheid.

Een soort moderne brave new world levensstijl, wat heeft geleid tot een soort van ‘alles moet maar kunnen maatschappij’, met veel onvrede, depressies, raar gedrag en frustratie onder veel mensen, wat zeker effect heeft op relaties in deze tijd.

Tegelijkertijd kwamen er allerlei (door mensen verzonnen, maar anti-natuurlijke) sociale bewegingen opgang, zoals het feminisme en de seksuele revolutie, waarbij seks met vreemden toegankelijker werd gemaakt en vrije seks werd gepromoot.

De waarde van seks kwam daarmee te vervallen. Voor mannen werd het makkelijker om seks te krijgen zonder de vrouw daarvoor een familie of relatie terug te geven. Een relatie krijgen of je best doen een relatie te onderhouden was dus niet langer meer noodzakelijk.

De verziekte datecultuur

De derde reden is de westerse consumptiecultuur en de doorstraling daarvan in (online) datecultuur en moderne romantische relaties. Het moderne daten is meer gericht op nieuwigheid, afwisseling en one night stands dan iemand vinden voor een serieuze relatie.

Wat men krijgt, werpt men zo weer weg als het niet langer meer voldoet of interessant is. Dit geldt niet alleen voor de aanschaf van spullen, maar nu ook voor menselijke relaties.  

Kortom, een eeuwige cyclus van het zoeken naar de ware, zonder dat de ware ooit in beeld komt. Niet omdat het niet kan, maar omdat men het eigenlijk niet wil, maar zichzelf wijs maakt van wel.

Veel millennials komen uit gebroken gezinnen, zijn grootgebracht met de chaos van internet, linksgeoriënteerd progressief staatsonderwijs, zijn nauwelijks getraind in gezonde relaties, kiezen de verkeerde partners en falen dus ook als ze de overstap maken van dating naar een serieuze relatie.

Ze weten niet wat ze ermee aan moeten, beginnen zich te vervelen en tonen zelfsaboterend gedrag, waardoor de relatie uiteindelijk uit elkaar spat en men weer helemaal opnieuw kan beginnen met een andere kandidaat.

Het ontbreken van een soulconnectie

De laatste reden is het ontbreken van een diepere soulconnectie. De mens kent 3 intelligentiesystemen:  hoofd (verstand) hart (gevoel) en de buik (o.a. lust).

Bij de meeste mensen is het hart gesloten en worden keuzes gemaakt met het hoofd of de buik, waarbij het hart niet of amper wordt betrokken bij de besluitvorming.

Het hart vormt bovendien de plek waarbij men intuïtief weet of men bij elkaar past of niet. Dan moet het hart wel geopend zijn natuurlijk.

Wanneer deze soulconnectie ontbreekt is de relatie gedoemd te mislukken. Eerder schreef ik al dat er genoeg single vrouwen zijn, maar dat slechts een handjevol ook echt bij je past, waar je een echte connectie mee hebt.

Vind je je soulmate, dan hoef je lang niet zo hard te werken om de relatie draaiende te houden, dan wanneer je iemand vindt, waarmee je die connectie niet hebt. Wanneer de connectie ontbreekt, kun je er de klok opzetten dat de relatie, vroeg of laat, wordt verbroken, met de bekende woorden:

“We hebben het leuk samen, maar er mist gewoon iets in onze relatie, maar ik kan niet verklaren wat dat is”

Ik kan je die verklaring wel geven: jullie hebben geen soulconnectie. Ook al vinden jullie elkaar nog zo leuk en aantrekkelijk, als dat er niet is, houdt het gewoon op.

Alleen al om die reden hebben zoveel relaties het moeilijk. Koppels zijn bij elkaar, hebben het misschien leuk met elkaar, maar ergens ‘mist er iets’. Het knagende en vooral frustrerende gevoel dat men toch niet helemaal gelukkig is, ook al lijkt dat voor de buitenwereld wel zo.

De reden is dat jullie bij elkaar zijn, maar dit niet het oorspronkelijke plan was. Wellicht klikken jullie fysiek en mentaal wel, maar op hartniveau (soulconnectie) niet. De relatie gaat dan niet werken, hoe hard je het ook probeert.

Conclusie

Om te weten waarom tegenwoordig de meeste moderne relaties niet werken, moet je begrijpen welke (historische) ontwikkelingen daar verantwoordelijk voor zijn. Je kunt dan actie ondernemen om jouw relatie wél te laten werken.

De basis is je soulmate te vinden. Je hebt haar gevonden als je helemaal jezelf kan zijn in de relatie en alles gemakkelijk en vloeiend gaat. Je hoeft niet hard te werken om je relatie draaiend te houden. Kortom, jullie zijn voor elkaar gemaakt.

Heb je eenmaal je soulmate gevonden, dan is het essentieel dat de basis van jullie relatie interne gerichtheid is, dus de focus op persoonlijke en gezamenlijke innerlijke groei, persoonlijke en gezamenlijke reflectie, vertrouwen en constante liefde.

Hiermee wordt niet alleen zoenen, knuffelen en seks bedoeld, maar ook kleine dingetjes die je voor haar doet, haar helpen, naar haar luisteren, een positieve factor in haar leven zijn, haar waarderen, respecteren etc.

Voorkom in ieder geval louter externe (hedonistische) gerichtheid, zoals doelloos samen voor de tv hangen elke avond, blindelings opgaan in entertainment, wat je leven niet beter maakt, spullen kopen die je niet nodig hebt, overvloedig genieten van genotsmiddelen of je bezig houden met de levens van anderen.

“De inhoud van je relatie, is belangrijker dan de uiterlijke vorm”

Op termijn maakt dit je relatie niet beter en word je er doodongelukkig van. Kortom, zorg voor spirituele substantie, inhoud is belangrijker dan de vorm.

Voorkom dat je hersenloos opgaat in de materiële wereld om je heen, maar juist je eigen leefomgeving gaat minimaliseren, zodat je niet langer je energie besteedt aan afleidingen, maar slechts aan wat echt belangrijk is, je vriendin, vrouw, gezin en je persoonlijke hogere doelen.

Zorg ervoor dat de relatie voor jou en haar een positieve ervaring is. Het gaat er niet om wat je er persoonlijk uit kunt halen, maar welke invloed jij uitoefent op haar leven. Geven is belangrijker dan je eigen ego bevredigen.

Wees liefdevol, heb een open hart en geef energie, meer dan dit kun je niet doen. Help haar in het verwezenlijken van haar dromen, dan gaat zij jou helpen in het realiseren van jouw doelen en leunt jullie relatie op groei, de basis van de meest succesvolle relaties.

Kortom, een simpel leven, kiezen voor een meer minimalistische levensstijl, moreel goed zijn, de wil om een goede kerel te zijn, de focus op het vormen van een echte band met je vriendin, samen spiritueel op hetzelfde pad zitten en het behalen van persoonlijke en gezamenlijke doelen.

Maar ook samen reconnecten met de natuur, de familie en de bron van het leven. Dat is het geheim van een gezonde succesvolle lange termijn relatie en zorgt ervoor dat jouw relatie wél werkt.