Zo ga je om met alleen zijn

Zo ga je om met alleen zijn

 Alleen zijn is moeilijk, zeker in deze tijd waarin de single man zonder vertier, afleiding en geïsoleerd op zichzelf is aangewezen. In een tijd waarin eenzaamheid voor sommige heren een nieuw dieptepunt bereikt, is het goed om te weten dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is. Lees snel meer.

Harde en eenzame tijden zijn soms nodig om tot bezinning en reflectie te komen. Sterker nog, miserabele en moeilijke tijden zijn nodig om het eigen karakter en de geest te sterken. In dat opzicht schuilt in langdurig alleen zijn een ongekende kracht die, als de alleenstaande doorzet en de hoop niet opgeeft, opbloeit tot een sterke persoonlijkheid met innerlijke kracht en maximale vrijheid.

Zoals de knop van een bloem die het maar moeilijk heeft om tot bloei te komen, maar toch na veel pijn en moeite zich opent en haar mooie bladeren en kleuren laat zien. De single man die zich maximaal inspant om zichzelf te ontworstelen aan de eenzaamheid en uiteindelijk slaagt, is daarin niet anders. 

Hoewel de maatschappij neerkijkt op heren die langdurig alleen zijn, over hen roddelt, als paria behandelt, ontwijkt en wat al niet meer, zijn er ongekende kansen voor de mannen die hun tijd alleen zo productief mogelijk benutten en optimistisch blijven.

De voordelen van alleen zijn

De combinatie van kennis en wijsheden vergaren, continue zelfverbetering en hoop op iets beters, heeft een krachtige werking die de single man in kwestie laat opvallen en hem in de grijze massa laat schitteren als een ster. Uniek in zijn soort, opvallend, apart, maar authentiek en juist dat maakt de einzelgänger zo aantrekkelijk!

Bevrijd van alle (sociale) afleidingen en een partner die de aandacht opeist, kan de single man zijn tijd alleen gebruiken om tot inzicht en wijsheid te komen, veel over zichzelf leren, zijn leven op orde brengen en zijn tijd benutten om een betere versie van zichzelf te worden. Een luxe die een man in een relatie of met een gezin niet of slechts beperkt heeft.

Persoonlijke groei

Bedenk dat de grootste filosofen uit de oudheid, zoals Spinoza, Kant en Nietzsche alleen waren en toch ook niet. Hoewel gespeend van een warm nest met een liefdevolle vrouw, waren deze mannen zelden alleen en hingen velen aan hun lippen om te horen wat ze allemaal te vertellen hadden. Alleen zijn vormt namelijk de potentie tot ongekende groei in wijsheid waar zowel de alleenstaande als de persoon met wie hij toevallig in contact komt, veel aan heeft.

Zoals gezegd zijn moeilijkheden en periodes van eenzaamheid nodig om te groeien als man. Dat proces kun je beschouwen als een geleidelijke diepe daling naar beneden tot op het punt dat je hele situatie hopeloos is en je op een absoluut dieptepunt belandt. Maar zoals met alles in de natuur, iets wat omlaag gaat, gaat ook weer omhoog en met mensen is dat niet anders.

Waarom er altijd hoop is

Je kunt niet eindeloos in deze situatie van eenzaamheid en hopeloosheid (neergang) zitten en dus helpt de natuur je een handje door je op een dag wakker te laten worden en weer perspectief te geven. Opeens voel je dat er weer hoop is, lijkt de angst of onzekerheid weg te zijn en voel je een soort innerlijke rust.

Gefeliciteerd, dit betekent dat het ergste achter de rug is en dat je vanaf nu weer geleidelijk aan vooruit gaat (opkomst). Dat niet alleen, je merkt dat je problemen best wel meevallen en het optimisme weer terugkeert, ook al ben je nog steeds alleen.

Het kantelpunt van hopeloosheid of opperste eenzaamheid naar optimisme en vertrouwen, genereert zowel karakter, kracht als diepe wijsheid en zorgt ervoor dat je innerlijk gegroeid bent. Waar een ander blijft hangen in zijn depressie of erger, ben jij klaar voor de volgende stap in je leven en heb je er weer vertrouwen in.

Conclusie

Wanneer je al een tijdje alleen bent en worstelt met gevoelens van eenzaamheid, bedenk dan dat deze gevoelens van tijdelijke aard zijn. De man die actief met zichzelf aan de slag gaat en zijn periode van alleen zijn gebruikt om zichzelf te verbeteren is beter bestand tegen deze negatieve periodes dan de man die dat niet doet.

Wanneer je dus compleet vastzit, geef dan niet te snel op maar blijf sterk tussen de oren en zet door. Uiteindelijk breekt de zon door de donkere wolken heen en geeft je weer vertrouwen, optimisme en perspectief. Nooit opgeven!