Single na je 40e als man. Wat nu?

Single na je 40e als man. Wat nu?

 Single na je 40e is een moeilijke situatie voor de meeste mannen rond die leeftijd. Aan de ene kant is de datingpoel aardig opgedroogd, aan de andere kant zijn er nog mogelijkheden. Ontdek in dit artikel hoe je daarmee omgaat en wat je eraan kunt doen.

Al vaker heb ik geschreven dat kinderloze mannen rond de 40 het lastig hebben op de datingmarkt. Als man ben je dan niet meer de jongste en ook je sociale kring hebben vaak relaties of kinderen. Rond die leeftijd is de vriendenkring vaak ook aardig uitgedund en de vrienden die nog overgebleven zijn, hebben niet altijd de tijd voor je of zitten zelf in een relatie.

Je bent dan vaak op jezelf aangewezen en hebt te maken met een beperkte en nogal uitgedroogde datingpoel. Online vis je vaak achter het net en ook in het openbaar is het niet altijd eenvoudig om een leuke vrouw te leren kennen.

Dames van je eigen leeftijd

Vrouwen vinden het vreemd waarom je nog single bent, jonge vrouwen hebben nauwelijks interesse en ook qua ontmoetingsmogelijkheden is het met de huidige restricties nog lastiger geworden om iemand tegen te komen.

Ook concurreer je met zowel jonge heren als mannen van je eigen leeftijd. Zeker als je een gewoon uitziende man bent en qua uiterlijk niet opvalt, is het ongekend lastig om een dame van hoge kwaliteit te vinden voor een relatie.

Leuke gewilde (kinderloze) single vrouwen van rond je eigen leeftijdscategorie, hebben vaak de keuze tussen een jonge vent, een rijke kerel van haar eigen leeftijd of een nog rijkere kerel van hogere leeftijd. Ik heb een neefje die als twintiger het deed met vrouwen rond de 40 of zelfs ouder. Aan de andere kant ken ik ook een leuke dame van rond de 37 die opeens een relatie had met een kerel van tegen de 60.

De man in kwestie bleek een steenrijke pandjesbaas te zijn. Als je weet dat leuke middelbare vrouwen dus genoeg opties hebben en aangenomen dat jij een gewoon uitziende single man bent die relatief weinig te bieden heeft, waarom zou ze dan voor jou kiezen?

Jonge vrouwen daten

Jonge vrouwen is een verhaal apart. Is het mogelijk om als middelbare man een jonge knappe twintiger te krijgen? Ja zeker, ik ken een aantal van dit soort stellen. Maar wat opvalt is wat deze heren met elkaar gemeen hebben: allen zitten ze goed in de slappe was en komt de jonge dame op financieel en materieel vlak niks tekort.

Hoe zit het dan met de single vrouwen die ouder zijn? Veel van deze dames komen vaak uit huwelijken of lange relaties met de nodige bagage, zoals kinderen. Als oudere single man ga je voor een frisse start en een schone lei. Heb je een kinderwens en wil je je eigen familie opbouwen, dan is het daten van oudere dames niet verstandig.

Keuzes maken

In dat opzicht is de meest ideale keuze leuke kinderloze single dames in de vruchtbare categorie die ook een kinderwens hebben en een serieuze relatie zoeken. Zowel zij als jij beginnen dan allebei aan een schone start. Kies je voor die weg, dan zijn de opties wat beperkter, maar wel de beste van allen. 

Heb je geen kinderwens en zie je jezelf als stiefvader, dan zijn er meer mogelijkheden. In dat opzicht is het daarom belangrijk om voor jezelf duidelijk te maken hoe je je toekomst ziet op dat gebied. Sla je links of rechts af, welke afslag je ook kiest, beide hebben ingrijpende consequenties.

Wat je ook kiest, wees trouw aan je besluit en date alleen dames die voldoen aan je toekomstplaatje. Respecteer je keuze en doe daarin geen concessies. In ieder geval, de klok tikt en de tijd om aan te modderen is nu echt voorbij.

Tijd voor actie

Hoewel de hoop nog niet vervlogen is, feit blijft dat je gewoon oud aan het worden bent en de wereld om je heen staat niet stil maar verandert ook, wat soms een ingrijpende gewaarwording kan zijn. Om je heen zie je allemaal mensen in fijne relaties en jij bent nog steeds alleen.

Als tiener en twintiger boeit dat niet, maar uiteindelijk merk je dat je behoefte hebt aan rust, stabiliteit en de genegenheid van een vrouw die je een knuffel geeft en tegen je zegt dat ze van je houdt. Punt. Slechts weinigen op die leeftijd vinden vrede in het kluizenaarschap, de meeste smachten heimelijk naar de warmte en steun van een liefdevolle vrouw aan hun zijde.

Dit zijn je opties

Er is dus werk aan de winkel. Op je stoel blijven zitten en denken dat de dames zichzelf op een presenteerblaadje aanbieden, kun je vergeten. Gaat op die leeftijd echt niet meer gebeuren. Maar wat zijn dan de opties? Grofweg heb je de volgende mogelijkheden: 

Leuke vrouwen van je eigen leeftijd daten Is ze knap, kinderloos, intelligent en emotioneel stabiel? In de regel valt ze dan op mannen van haar leeftijd of ouder die hun zaken goed voor elkaar hebben. Dus mannen die haar op zowel financieel als materiaal vlak het nodige te bieden hebben, zoals een goedlopend eigen bedrijf, een goede baan, koophuis enzovoort. In dat geval is de oplossing om welvaart op te bouwen en ook op dat gebied te transformeren. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar ga er vanuit dat dit de regel is.

Jonge vrouwen daten (twintigers) Hier gaat het om twintigers maar ook dames die zeker 10 jaar jonger zijn. In dat geval is nog belangrijker om eerst je uitstraling te verbeteren. Ga gewichten heffen, kies voor een gezond dieet en investeer in je kledingstijl. Casual, vlot met een tikkeltje stoerheid doet het goed bij de jonge dames.

De tweede stap is om welvaart op te bouwen en te zorgen voor een dikke portemonnee. Verplaats je eens in haar schoenen: waarom zou ze voor jou kiezen als ze leuke jongens van haar leeftijd kan daten? De enige manier om jonge vrouwen te krijgen is dus rijkdom en het zorgen van een aantrekkelijk uiterlijk.

Downdaten In dit geval betreft het dames van je eigen leeftijd, maar beneden je eigen standaard. Single dames die om een goede reden single zijn en waar de meeste mannen geen interesse in hebben. In mijn optiek is dat geen verstandige keuze, maar feit blijft dat de optie bestaat.

Buitenlandse vrouwen daten Verreweg de beste optie voor de doorsnee oudere single man die weinig te bieden heeft op financieel vlak en uiterlijk vlak, is het daten van buitenlandse vrouwen. De wereld is groter dan Nederland en in genoeg culturen is het niet belangrijk wat de man heeft, maar meer om wie hij is.

Een aantrekkelijk bijkomend aspect is dat je vaak een vrouw kunt vinden die precies voldoet aan je wensen en met wie je een fijne toekomst kunt opbouwen. Bepaalde landen hebben overschotten aan goed opgeleide aantrekkelijke vrouwen die zeker open staan voor een oudere single man, dus het kan zeker de moeite waard zijn om deze optie te bekijken.

Conclusie

Zoals je leest is single zijn na je 40ste een lastige positie, maar is de hoop zeker nog niet opgegeven. Wel is de tijd nu wel gekomen om eens duidelijk te krijgen wat je nu echt wilt. Wens je geen relatie en vind je alleen zijn eigenlijk wel best, dan is dat prima. Alleen is er geen tijd meer voor twijfel en dien je dus knopen door te hakken.

Eenmaal een besluit genomen, is het tijd voor de nodige zelfreflectie. Wat is je situatie, waar sta je en hoe zie je eruit? Wat wil je en hoe zie je de toekomst? Stem daar je strategie op af, kies een optie en doe er alles aan wat nodig is om resultaat te krijgen. Enkel dat is de uitweg en het begin van een nieuw liefdesleven, meer smaken zijn er niet. Succes!