Open relatie beginnen? Waarom het niet werkt

Open relatie beginnen? Waarom het niet werkt

 Open relatie beginnen? Een recent fenomeen, in vooral westerse landen, is de normalisering en acceptatie van open relaties of huwelijken. Sommige koppels maken de overstap naar deze relatievorm, om de ingedutte relatie nieuw leven in te blazen of omwille van de (seksuele) spanning. Hoewel sommige stellen wellicht spelen met het idee, is het toch onverstandig om eraan te beginnen. Ontdek in dit artikel waarom.

Een open relatie, ja of nee? Over open relaties en huwelijken kan ik heel kort zijn: het werkt niet omdat een open relatie geen relatie is. Het hele idee van een relatie is namelijk dat je iets inlevert om er wat anders voor terug te krijgen.

Wat een gezonde relatie is

Als man lever je vrijheid in, maar je krijgt daar wel geborgenheid, liefde, een familie, persoonlijke groei en een band met je droomvrouw voor terug. Dit alles in vertrouwen, respect voor elkaar en een gezamenlijke gedeelde verantwoordelijkheid om de relatie goed te houden.

Een open relatie is allesbehalve dit, omdat het de onschuld en waarde van de vaste relatie eraf haalt. Kortom, het maakt de relatie goedkoper en brengt deze in rommelig en onzeker vaarwater.

Gebrek aan commitment

Er is namelijk geen echte commitment en het komt geregeld voor dat de vrouw of man de gemaakte afspraken schendt of gevoelens voor een ander krijgt en dus de huidige ‘relatie’ alsnog strandt.

De behoefte aan een open relatie ontstaat meestal als er problemen binnen de huidige relatie aanwezig zijn en men een bepaalde (seksuele) spanning mist of in een sleur zit.

Men denkt dan de ingedutte relatie weer in beweging te krijgen door parenclubs te bezoeken, aan betaalde seks te doen of je eigen vrouw/vriendin toestaan een minnaar te hebben.

Dit heeft grotere gevolgen dan je denkt, want zodra je besluit de exclusiviteit van je relatie niet meer te respecteren, is er eigenlijk geen sprake meer van een relatie. Het hele idee om bij elkaar te zijn is dan weggevallen.

Je vaste relatie verbeteren

Meestal ligt de oplossing in het verbeteren van je eigen gedrag en de onderlinge communicatie om de huidige relatie nieuw leven in te blazen of weer spannend te maken.

Elkaar toestaan seks met een ander te hebben, maakt de relatie onnodig gecompliceerd en slaat per direct een bres in het onderlinge vertrouwen, de basis van een duurzame en goede relatie.

Als de vaste relatie niet verbetert, dan is het beter er helemaal mee te stoppen, dan om de relatie ‘open te breken’ voor anderen partners. Het lost namelijk niks op, maar maakt de hele situatie onnodig gecompliceerd en emotioneel. 

De illusie van een open relatie

In lifestyle magazines of mediabladen worden open relaties vaak goed gepraat en zelfs gepromoot. Men zegt dat het goed is om de spanning binnen de eigen relatie erin te houden of dat het bijdraagt aan persoonlijke groei, wat natuurlijk onzin is.

Het is niets anders dan egoïstische behoeftebevrediging en de onvolwassen drang naar seks met een ander. Een tijdelijke nietszeggende nieuwigheid, wat meer kwaad dan goed doet.

Een vreemde uitwas van de moderne tegenwoordige hedonistische en vooral neurotische westerse consumptie- en keuzemaatschappij, waarbij men én én én wil.

“Your can’t have your cake and eat it too”

Met andere woorden: men wil een relatie, maar ook seksuele vrijheid en dat gaat dus niet. Je kunt niet allebei hebben. Je moet dus een keuze maken. Of het ene, of het andere, simpel zat. 

Wat een relatie betekent

Zodra je een vaste relatie krijgt, moet je als man realiseren dat het afgelopen is met de vrijheid en dat je een nieuwe fase ingaat. De fase van trouw en commitment.

Het getuigt van volwassenheid, seksuele discipline, maar ook verantwoordelijkheid om jezelf hierbij neer te leggen en proberen het beste van je relatie te maken.

De instelling moet zijn: ik heb genoten van mijn vrijheid als vrijgezel, maar heb nu een relatie. Ik sluit een fase af en ga een nieuwe fase in. Dit is mijn eindstation en ik ga mijn best doen om de relatie te laten slagen.

Beter geen relatie, dan een open relatie

Heb je toch de drang naar een open constructie, begin dan gewoon geen exclusieve relatie, maar blijft vrijgezel. Hiermee bespaar je veel drama, stress, onzekerheid en pijn in de toekomst en verspil je niet je eigen tijd en niet die van haar.

Accepteer het ook niet als je vrouw of vriendin die behoefte heeft, mocht dat wel zo zijn, dan is het misschien goed om jullie relatie eens tegen het licht te houden. Wat voor zin heeft het immers om bij elkaar te zijn als ze ook bij een andere man wil zijn.

Een open relatie is een rare constructie, goedkoop en stressvol. Het leidt nergens heen en je bereikt er niks mee. Terwijl een exclusieve monogame relatie juist een baken van vertrouwen, zekerheid, rust,  geborgenheid, een hechte band en onderling respect is.

Conclusie

Een monogame vaste relatie is het kostbaarste wat er is. Het is gezond, bijzonder, waardevol, functioneel en een aanzet tot persoonlijke en gezamenlijke groei. Het is een teken van volwassenheid en ware liefde om er samen voor te gaan en er voor elkaar te zijn, in welke omstandigheden dan ook.

Samen mooie momenten beleven, maar ook problemen overwinnen, maakt de relatie alleen maar sterker en beter. Koester daarom de exclusiviteit van jullie samenzijn en respecteer deze.

Een gezonde langdurige relatie is dan ook meer dan seks, zeker als je al jaren bij elkaar bent. Het is de wil om samen een sterke (familie) basis te creëren en om gezamenlijk ergens naartoe te groeien.

Vanuit dat proces ontstaat dan automatisch respect, vertrouwen, stabiliteit en liefde. Iets wat een open relatie je nooit zal geven en dus erg onverstandig is om er überhaupt aan te beginnen, wat een ander je ook wijsmaakt.