Ik ben vreemdgegaan. Wat nu?

Ik ben vreemdgegaan. Wat nu?

 Ik ben vreemdgegaan, wat moet ik doen? Wie vreemdgaat zet nogal wat dingen in beweging en ondermijnt ingrijpend de eigen relatie. De kans van slagen van een relatie is namelijk erg klein. Zelfs als het vreemdgaan verzwegen wordt en je vriendin of vrouw er nooit achter komt. Wie vreemdgaat, schiet zichzelf in de voet en is een opportunist. Het is zelfsaboterend gedrag en levert alleen maar ellende op. Niet alleen voor haar, maar vooral voor jezelf. Ontdek in dit artikel wat je moet doen.

 

Begin van het einde

Vreemdgaan is meestal het begin van het einde van de relatie. Zelfs als je het verzwijgt. De meeste vrouwen voelen namelijk wel aan als je wat uitgevreten hebt of iets voor haar verborgen houdt. Ze ruikt het bij je, ziet het aan je lichaamstaal of haar intuïtie vertelt haar dat je haar bedrogen hebt.

In ieder geval, door bedrog haal je de natuurlijke dynamiek uit jullie relatie en doemen al snel allerlei stressoren, spanningen en schuldgevoelens op. De relatie wordt in één klap anders en nooit meer zoals het was.

Zelfs als je het blijft ontkennen of verzwijgt, is het slechts een kwestie van tijd dat de waarheid boven water komt en jullie relatie uit elkaar spat. Zelden kom je ermee weg.

Negatieve consequenties

In metafysische zin heeft vreemdgaan namelijk altijd negatieve consequenties en creëert het omstandigheden die de natuurlijke orde herstellen en het één en ander rechtzetten, ook wel de wet van de vergelding genoemd. De vreemdganger wordt dus zelf bedrogen, of door zijn eigen vrouw of in een latere relatie met een andere partner.

Doe dit als je bent vreemdgegaan

Ben je vreemdgegaan, dan heb je daarom drie mogelijkheden. Niet vertellen, wel vertellen of het uitmaken. Welke optie je ook kiest, er is geen enkele goede en alle opties zijn even pijnlijk.

Ongeacht welke je keuze ook maakt, houdt er rekening mee dat het een gamechanger in jullie relatie is, zelfs als ze je vergeeft. De relatie wordt in ieder geval niet meer zoals het was.

Vreemdgaan niet vertellen

Voor de meeste mannen lijkt dit de meest aantrekkelijke optie. Het bedrog niet vertellen en de relatie voortzetten alsof er niets gebeurd is. Helaas, door het verzwijgen laad je een schuldgevoel op jezelf.

Hoe langer je het verzwijgt, hoe groter het schuldgevoel wordt. De meeste domme dingen die je doet ebben wel weg na verloop van tijd en ten slotte blijft daar een vage herinnering aan over of je bent het helemaal vergeten.

Vreemdgaan is hier de uitzondering op. Dit blijft altijd op de achtergrond sluimeren en hangt altijd als een soort van schaduw boven je relatie of huwelijk hangen. Dat vreet aan je, levert spanningen op en vooral knagende schuldgevoelens.

Want vanaf de dag dat je vreemd bent gegaan, heb je ervoor gekozen om je vriendin in een leugen te laten leven. De energie is direct anders, zelfs als je het verzwijgt. Het hele idee van een relatie is juist trouw, vertrouwen en een hechte band. Het is de smeerolie van elke relatie waar bedrog per direct een bres in slaat, zelfs als het verzwegen wordt.

Onbewust zet je namelijk allerlei processen in werking die beginnen te knagen, aan jou, je relatie en zelfs aan haar. Dit merk je als ze vanuit het niets aan je vraagt: is er iets? Is er iets wat je mij wilt vertellen? Je doet de laatste tijd zo anders… 

Het is haar intuïtie, haar vermoedens..  De prijs die je betaalt voor het niet vertellen van vreemdgaan. Hoe langer je het ontkent, hoe meer vragen ze je gaat stellen of des te meer spanningen er in de relatie gaan komen. Het wordt in ieder geval niet meer zoals het was.

Vreemdgaan vertellen

Dit lijkt eerlijk, maar in feite maak je van jouw probleem nu haar probleem. Want je bent weliswaar van je schuldgevoel af, maar hebt haar nu opgezadeld met verdriet, wantrouwen, emotionele pijn en mogelijk zelfs een trauma. Door het te vertellen haal je de emotionele ellende van je eigen schouders af en val je haar ermee lastig.

Mocht je toch voor deze optie kiezen. Houd er dan rekening mee dat het over is, maar zelfs als ze je het vergeeft, dan nog wordt de relatie meestal niet meer zoals het was. Ze kan je immers niet (meer) vertrouwen en het bedrog blijft altijd als een zeurende pijn op de achtergrond sluimeren.

De meeste relaties die voortgezet worden na vreemdgaan, knallen dus uiteindelijk alsnog uit elkaar. Bij de meeste koppels waarvan je weet dat er één is vreemdgegaan, kun je er gewoon de klok op zetten.

De relatie verbreken

De laatste optie is de relatie te verbreken. Hiermee haal je per direct de spanning van de hele situatie af, maar is voor de meeste mannen ook de moeilijkste optie. Zeker als je spijt hebt en haar niet kwijt wil.

Maar uitmaken blijft nog altijd de minst pijnlijke van alle opties die je anders hebt.  In de eerste plaats bespaar je haar hiermee veel verdriet en ellende en haal je de hele situatie per direct uit de leugen die je zelf hebt gecreëerd.

Uiteraard, ze gaat verdriet hebben dat je het uitmaakt, maar je bespaart jezelf de emotionele razernij wat je anders (terecht) over je heen krijgt, als je het vreemdgaan wel eerlijk zou vertellen.

Want ook al ben je eerlijk, begrijp goed dat vreemdgaan een vrouw echt kapot kan maken. Jij bent dan wel van je schuldgevoel af maar je laat haar in emotionele puin achter. Vooral als ze altijd goed voor je is geweest, vertrouwen in je had en oprecht van je hield.

Het blijft daarom kiezen tussen twee kwaden: eerlijk zijn, van je schuldgevoel af maar haar emotioneel beschadigen of de relatie verbreken (zonder het te vertellen) en haar deze ellende besparen én tegelijkertijd de kans geven een man te vinden die haar wel respecteert en van haar houdt. Het schuldgevoel en de latere negatieve gevolgen (zie wet van de vergelding) wat je hieraan overhoudt mag je zelf mee leven, wat ook het eerlijkste in deze situatie is.

Conclusie

Het beste is dus om niet vreemd te gaan. Vreemdgaan heeft enorme gevolgen, dat moge duidelijk zijn. De gevolgen zijn ingrijpend en pijnlijk, voor zowel jou als haar, zelfs als je het verzwijgt. Het is het gewoon niet waard.

Mocht je wel die behoefte hebben, onderzoek dan waar het vandaan komt. Zeker als je een vrouw hebt die goed voor je is, je respecteert en van je houdt. Zeker, jullie relatie kan in een sleur zitten, maar dan nog is er geen enkele reden om haar te bedriegen. Jullie hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om daar verbetering in te brengen.

Hier komt ook een stukje verantwoordelijkheid bij kijken, want je hebt zelf gekozen voor deze relatie en een stukje volwassenheid is om je daarbij neer te leggen, haar trouw te zijn en het er beste van maken.

Mocht je vriendin jou wel bedrogen hebben, ga dan alsnog niet vreemd, verlaag jezelf niet en wees altijd de verstandigste, de sterkste van de twee. Verbreek dan per direct de relatie en laat haar los. Creëer geen drama maar accepteer dat ook niet van een ander.

Heb je een stabiele relatie, maar mis je iets, bespreek het dan gewoon met haar. Wellicht heeft zij die behoefte ook en zijn er meer mogelijkheden dan je denkt en anders gewoon erbij neerleggen of, als het echt een breekpunt is, de relatie verbreken. Meer smaken zijn er niet.