Groot leeftijdsverschil in je relatie: werkt het?

Groot leeftijdsverschil in je relatie: werkt het?

 Een relatie met een leeftijdsverschil kan best een uitdaging zijn. Ik heb het dan over mannen die een 10-jaar jongere vriendin hebben of zelfs ouder. Op papier kan de relatie werken, maar in de praktijk blijkt het generatieverschil de relatie toch vaak parten te spelen. Het daten van een veel jongere of zelfs oudere dame, heeft zowel voor als nadelen. Het is aan jou om na te gaan waarom je haar date en nog belangrijker: wat je eruit denkt te halen.

Zoals ik al zei bestaan er zowel een aantal pro’s als con’s bij het daten van een vrouw met een groot leeftijdsverschil. Ik heb het dan over een dertiger, die een dame van rond de 20 date of een jongeman van rond de twintig die een relatie heeft met een vrouw van rond de 35 of zelfs 40 jaar.

Voor en nadelen van daten met een jongere vrouw

Het voordeel van een jonge vrouw, is dat ze veel energie geven, meestal erg aantrekkelijk zijn en je jong van geest houden. Het nadeel is dat ze vaak nog niet weten wat ze willen. Dus ze zeggen wel dat ze een relatie willen, maar in de praktijk zijn ze er niet aan toe en willen ze liever vrij zijn. Relaties met jonge dames zijn vaak dan ook dynamisch en onvoorspelbaar.

Het ene moment kunnen ze helemaal into je zijn, het andere moment is ze je alweer vergeten. De reden waarom een jonge vrouw voor een oudere man kiest is divers, ze zoekt een vaderfiguur, ze gebruikt je als statussymbool of voor geld of ze wil experimenteren met een oudere man.

Dan hebben we nog de generatie smartphone- en social media millennial vrouwen, welke een drama op zichzelf zijn om te daten. Ze willen geen relatie of ze weten niet wat het is.

Het risico wat je loopt als je een jongere vrouw date

Een jonge vrouw, die te vroeg een relatie instapt, kan op latere leeftijd de behoefte krijgen om haar verloren jeugd weer in te halen. Je loopt dan het risico dat ze rond de 30 de relatie zomaar verbreekt omdat ze weer vrij wil zijn. Jij bent dan rond de 40 en op die leeftijd weer vrijgezel worden is een regelrechte nachtmerrie.

Een jongere vrouw is onvoorspelbaar

Jonge vrouwen zijn niet altijd betrouwbaar. Ze hebben een vrijheid blijheid instelling en hebben relatief weinig ervaring met relaties. Hebben ze eenmaal een relatie, dan nemen ze de relatie niet altijd serieus. Ik heb tijdens het stappen dan ook regelmatig meegemaakt dat jonge vrouwen met mij wilden dansen en zoenen, terwijl ze thuis een oudere vriend op de bank hadden zitten die van niks wist. Ze weten vaak niet wat ze willen, hebben meerdere mannen achter de hand en houden van flirten en grenzen opzoeken.

Conclusie: Ben je over de 35 en heb je een relatie met een begin twintiger? Geniet ervan zolang het duurt en verwacht niks. Het kan zo over zijn. Een jonge vrouw houd je scherp, is flexibel, speels, avontuurlijk, nieuwsgierig en vaak leuk in de omgang. Leuk om een keer te ervaren als oudere man of voor een kortdurende scharrel. Maar wil je gaan settelen en een gezin stichten? Dan is een relatie aangaan met een jonge vrouw geen verstandige keuze.

Voor en nadelen van daten met een oudere vrouw

Heb je een relatie met een oudere vrouw? Dan is het belangrijk om kritisch naar je eigen toekomstwensen te kijken. Heb je een kinderwens? Dan is een relatie aangaan met een vrouw van rond de 40 geen slimme keuze, omdat ze minder vruchtbaar is dan een jonge vrouw. Bovendien is de kans groot dat ze al kinderen van een andere man heeft en voor haar kinderen een vaderfiguur zoekt. Je bent dan geen prioriteit voor haar, maar meer een praktische oplossing. Het daten van alleenstaande moeders kent dan ook de nodige drama en problemen, waar ik binnenkort een apart artikel over ga schrijven. Ook is de kans aanwezig dat ze je wil controleren of ‘bemoederen’ in negatieve zin. De meeste oudere vrouwen die een jonge man willen, gebruiken hem vaak als handtasje, toy boy of voor de emotionele bevrediging.

Ze willen vaak de bevestiging dat ze nog goed in de markt liggen en dat krijgen ze door het aangaan van een relatie met een jonge man. Dus als jij nu als jonge kerel een relatie hebt met een vrouw van middelbare leeftijd dan is de kans groot dat ze jou gebruikt als tijdelijke vervulling, voor de seks maar er verder niets achter zoekt. Het daten van een oudere vrouw, heeft ook zeker voordelen. Ze hebben een bepaalde charme en rijpheid wat sommige mannen aantrekkelijk vinden.

Een oudere vrouw doet extra haar best voor je

Ze claimen je niet en laten je vrij. Het zijn bovendien goede gesprekspartners, gezellig, nemen de tijd voor je en zijn vaak goed in bed. Ze hebben hun zaakjes voor elkaar en vinden ze het geweldig om je te verwennen met eten, geld en cadeautjes. Ze weten dat ze niet meer de jongste zijn en dus doen ze extra hun best om het naar je zin te maken.

Conclusie: als je geen kinderwens hebt en een rustig gesetteld leventje wenst, kan het daten van een oudere vrouw (zonder kinderen) een interessante keuze zijn. Je moet dan wel zeker weten dat ze je niet gebruikt als toy boy.

Nu ken ik in mijn eigen omgeving een aantal heren met een 10-jaar jongere vriendin en ze hebben een sterke en vooral gelukkige relatie. Ze kunnen goed met elkaar opschieten en vullen elkaar perfect aan, wat erg bijzonder is om te zien. Het leeftijdsverschil maakt bij hen niks uit. Zij vormen wel de uitzondering op de regel, omdat het vaker fout dan goed gaat, op de lange termijn. Het beste is dus om het gewoon aan te zien. Je merkt vanzelf wel als ze echt voor je gaat of niet.

Eindconclusie: speel je op safe, dan adviseer ik je om een vrouw te daten van rond je eigen leeftijd. De ‘sweet spot’ is een leeftijdsverschil tot 4 jaar, maar niet ouder. Het grote voordeel is dat je veel gemeen met elkaar hebt, allebei de nodige levenservaring hebt en een gelijkwaardig partnerschap aangaat. Over het algemeen gaan stellen van ongeveer dezelfde leeftijd ook minder snel uit elkaar dan stellen met een groot leeftijdsverschil. Je kiest dus voor meer zekerheid. Toch laat de liefde zich lastig ‘vangen’ in het ideale plaatje en heb je het niet altijd in de hand. Als je dus iemand ontmoet waarmee het goed klikt, laat het leeftijdsverschil dan niet te zwaar wegen, maar ga er dan voor. Het is maar net wat erop je pad komt en of het goed voelt of niet.