Dip in relatie? Dit is de oorzaak

Dip in relatie? Dit is de oorzaak

 Dip in relatie? Het is heel normaal om af en toe een relatiedip te hebben. Een relatie gaat in de loop der jaren door diverse fases heen en wanneer men in een tijdelijke dip zit is er niet direct reden tot zorg. Ontdek in dit artikel de oorzaak van een relatiedip en wat je het beste kunt doen.

 

Natuurlijke cyclus

Om erachter te komen wat nu precies een dip veroorzaakt, is het belangrijk om naar het grote geheel te kijken en dan vooral naar de cyclus in de natuur. Zoals met alles kent deze een opkomst, stabiliteit en neergang of creatie, behoud en vernietiging. Ook mensen en relaties zijn aan deze grillige cyclus onderhevig, zowel op korte als lange termijn.

Op de lange termijn ontstaat er koppelvorming (opkomst), een serieuze relatie (stabiliteit) en relatieproblemen/uit elkaar gaan (neergang). Uit elkaar gaan gebeurt door een breuk, scheiding of door overlijden, maar feit blijft dat zelfs de beste relaties niet ongevoelig zijn voor deze natuurlijke cyclus.

De cyclus in je relatie

Ook tijdens een relatie doet deze cyclus haar werk. Het houdt de boel in beweging en zorgt soms voor onverwachte wendingen en uitdagingen. Zo zijn er steeds terugkerende momenten dat je intens gelukkig bent met je vriendin of vrouw en de relatie met haar waardeert.

Na deze tijdelijke opleving, doet de gewoonte haar intrede en belandt de relatie in de fase van stabiliteit. De vaste relatie wordt dan ervaren als routineus en vertrouwt. Na een periode van betrekkelijke rust, belandt de relatie in troebel vaarwater en ontstaan er gevoelens van twijfel en sleur. De welbekende fase van relationele (tijdelijke) neergang.

Deze twijfel kan zowel bij jou als haar ontstaan, maar het is goed om te weten dat die twijfel slechts tijdelijk is en weer overgaat in een opbouwende meer positieve fase (opkomst).

Zo ontstaat een relatiedip

Relatiedips ontstaan altijd in de fase van neergang en zoals gezegd is dit heel normaal en hoef je geen zorgen te maken. Een dip in een relatie is een signaal van tijdelijke desinteresse en verminderende aantrekkingskracht.

Het bijzondere van aantrekkingskracht is dat ook deze onderhevig is aan de natuurlijke cyclus. Het gaat dan om een periode van grote aantrekkingskracht, neutraliteit en verlies aan aantrekkingskracht.

Dat merk je vooral wanneer je vriendin enthousiast, verliefd en liefdevol op je reageert en behandelt (opkomst) om langzaam plaats te maken in een periode waarin jullie meer vriendschappelijk of als broer en zus met elkaar omgaan (stabiliteit). Vervolgens wordt ook deze periode afgesloten met de nodige irritaties, twijfels en misschien ruzies (neergang).

Juist in de neergaande fase word een man en zijn kracht het meest op de proef gesteld. Want hoe reageer je als je vrouw opeens vanuit het niets ruzie zoekt of twijfelt? Aan jou de taak om de twijfel weg te nemen en haar interesse weer te verhogen, zodat de fase weer overgaat naar de volgende en de relatie weer in de plooi valt.

Doe dit als je in een relatiedip zit

Als je nu in deze neergaande periode zit, en dat herken wanneer je een dip in de relatie ervaart, maak dan niet gelijk rigoureuze besluiten. Nee, het gras is niet groener aan de overkant en ja ook met een andere partner krijg je weer dezelfde problemen.

Zoals gezegd is deze periode slechts tijdelijk en gaat deze weer langzaam over in een fase van relationeel geluk en tevredenheid. Zoals de aarde in een jaar zijn rondje om de zon maakt, zo dendert je relatie door de natuurlijke cyclus heen en daar valt weinig aan te doen.

Het is daarom belangrijk je bewust te zijn van deze cyclus en in te grijpen wanneer je merkt dat je relatie bergafwaarts gaat. Juist in deze fase is het essentieel om haar interesse weer te verhogen en haar aantrekkingskracht vast te houden.

Zelfs als je merkt dat ze vaker dan normaal geïrriteerd is, misschien haar twijfels uitspreekt of zich anders dan normaal gedraagt. Het hoort er allemaal bij en jij als man hoort op dat moment haar rots in de branding te zijn. De man die tegen een vrouwelijk emotioneel stootje kan, zeker blijft en vertrouwen uitstraalt. Alleen dan verandert ze weer van gedachten en keert ze weer in die liefdevolle vrouw terug die van je houdt.

Bevestig haar twijfels dus niet, houd jezelf emotioneel onder controle, blijf kalm en heb vertrouwen in de toekomst. Hoewel deze cyclus moeilijk te controleren is, kun je er wel vat op krijgen door je op een  bepaalde mannelijke manier te gedragen wat haar interesse vasthoudt en zelfs verhoogt.

Tot slot

Een dip in de relatie hoort erbij en is een vast terugkerend onderdeel van de cyclus die ik zojuist beschreven heb. Er is geen ontkomen aan, hoelang je ook samen met haar bent. Haal in ieder geval even adem en wacht nog even met ingrijpende besluiten te nemen. Sleur, ruzies en irritaties horen er nu eenmaal bij.

Een relatie is zeker geen Lalaland, maar ook geen tranendal, maar alle fases komen voortdurend aan bod met als doel het rijpen en verdiepen van de relatie en deze nog sterker te maken.

Wat neergaat, komt vanzelf weer op, of je nu 1,5,7 of zelfs al 30 jaar samen bent. Het gras is niet groener aan de overkant en deze natuurlijke cyclus helpt jou en je partner om jullie relatie nog sterker te maken. Succes!

 

.