25 mei Dit zijn de oorzaken van relatieproblemen
De oorzaken van relatieproblemen is dieper dan men denkt. In dat geval gaat het niet om de dagelijkse ruzies binnen een relatie, maar vooral externe maatschappelijke invloeden en ontwikkelingen die een negatieve invloed hebben op moderne relaties. Ontdek hier hoe dat precies zit.
De trend van kortdurende seksrelaties
De traditioneel lange-termijn relatie met het bijbehorende datingproces, lijkt steeds meer vervangen te worden door een korte termijn samenzijn.
Ook in het Engels wel een ” situationship” genoemd. In modern Nederlands: een scharrel zonder intentie op iets serieus.
Een situatie waar een oppervlakkig ontmoetingsproces via online dating of een datingapp aan vooraf is gegaan.
In dat opzicht heeft online dating de traditionele manier van daten en relatievorming compleet op zijn kop gezet.
Om een relatie te laten slagen, is het daarom belangrijk inzicht te krijgen in de context van falende en niet werkende relaties.
Wanneer je merkt dat je eigen relatie niet lekker loopt, dan kun je na het lezen van dit artikel de belangrijkste oorzaken achterhalen.
Het gaat daarbij vooral om relatieproblemen die al in het begin van de relatie de kop opsteken.
Invloed filmindustrie
Vooral films en series oefenen een grote invloed uit op mensen en relaties. Hoe we de wereld zien en de manier waarop we met elkaar omgaan.
Films leren je alleen niet hoe een gezonde relatie werkt, maar focust zich vooral op het datingsproces, zoals: flirten, elkaar ontmoeten en verleiden.
In films draait het vooral om drama, relatieproblemen, spanning of daten, maar zelden leert men hoe een gezonde relatie tussen man en vrouw werkt.
Het gaat om de emotionele kick en spanning van een mogelijke nieuwe liefdespartner, niet om het hebben van de relatie zelf.
Door deze externe invloed leren mensen dus niks over het succesvol onderhouden van een lange termijn relatie, maar raken ze verslaafd aan de spanning van het daten.
Gras is groener effect
Krijgen ze eenmaal die relatie, dan weten ze niet wat ze ermee aan moeten, omdat ze de kick, energie en spanning van het daten en het onbekende missen.
Men verbreekt dan de relatie en het hele proces van zoeken, flirten en daten, begint weer opnieuw.
In dat geval wil de man of vrouw onbewust geen relatie, maar alleen de spanning van het daten ervaren.
Het gras lijkt dan groener aan de overkant, ook wanneer de man en vrouw goed bij elkaar passen.
Gebroken gezinnen
Een andere oorzaak is dat veel millennials en gen Z tegenwoordig opgroeien in een éénouder gezin of te maken krijgen met echtscheiding van de ouders.
Op die manier leren ze niet wat het is om op te groeien in een stabiel en liefdevol tweeouder gezin en is de kans groot dat dit doorwerkt in hun eigen toekomstige relaties en deze om die reden mislukken.
Door een gebrek aan een goed voorbeeld, hebben ze niet de ervaring om dit toe te passen in hun eigen relatie.
Invloed technologie
Smartphones hebben een verwoestend effect op een relatie. Is het niet op de korte termijn, dan zeker op de lange termijn.
Dit is te zien bij stellen die uren naast elkaar op de bank zitten en allebei verdronken zijn in hun smartphone en dus geen aandacht voor elkaar hebben.
Ze zijn bij elkaar, maar ook weer niet. In een gezonde relatie draait het om offline communicatie, affectie, belangstelling, samenwerking en connectie.
De snelste manier om dit te bereiken is door het smartphonegebruik in de relatie fors te reduceren en door oprechte aandacht voor elkaar te hebben en met elkaar oog in oog te communiceren.
Dit vergroot de bandvorming, vertrouwen en onderlinge connectie, wat de basis is van een gezonde relatie. Dus weg met die smartphone als je samen met je partner bent!
Niet compatibel
Een andere oorzaak van een niet werkende relatie, is een gebrek aan compatibiliteit.
In dit geval weten man en vrouw tijdens het daten al dat ze niet bij elkaar passen of niks gemeen hebben, maar beginnen toch een relatie.
Zo’n relatie is gedoemd om te mislukken. Men stapt dan om de verkeerde reden een relatie in, omdat ze bang zijn niemand anders te kunnen vinden, geen vrijgezel meer willen zijn, voor seksuele redenen of wanhopig een relatie willen.
Dit zie je vaak bij mensen die al heel lang vrijgezel zijn en moeite hebben met het vinden van een relatie, om wat voor reden dan ook.
Om niet buiten de boot te vallen, stappen ze dan te snel een relatie in met de eerste de beste die zich aandient en hier open voor staat.
Ze beginnen een relatie met een persoon waar ze niet enthousiast over zijn of waar ze niks gemeen mee hebben.
Alleen maar om van de datingmarkt af te zijn en om aan de buitenwereld te kunnen tonen dat ze een relatie hebben.
Wanneer men niet compatibel is, om financiële redenen, of uit angst om alleen over te blijven een relatie aangaat, kan men de klok op zetten dat ook deze relatie zal mislukken.