Persoonlijke doelen stellen: zo begin je ermee

Persoonlijke doelen stellen: zo begin je ermee

 Met doelen stellen bereik je sneller succes. Doelen stellen in je leven is belangrijk en een man zonder doel in zijn leven is als een kapitein op een stuurloos schip. Persoonlijke doelen stellen in je werk of privé, raakt de kern van mannelijkheid. Het geeft kracht, duidelijkheid, richting, drive en perspectief. Het is de motor achter het mannelijk handelen en laat hem bewegen naar zijn eindbestemming.

 

“The discipline you learn and character you build from setting and achieving a goal, can be more valuable than the achievement of the goal itself” – Bo Benett

 

In dit artikel leer je:

  • Waarom doelen stellen belangrijk is
  • Hoe het behalen van een doel je verder op weg helpt 
  • Hoe een doel bereikt wordt

 

Het begint met een droom

Een droom, een idee of een toekomstideaal, doelen kunnen groot of klein zijn, maar is wat een man in beweging brengt, het vuur in hem aanwakkert, hem vervult metpassie en hem sterker maakt. Zowel bij het hebben van een duidelijk doel, de reis naartoe als het behalen ervan. Wanneer het doel eindelijk bereikt wordt, krijg hij de beloning die hem een echte man doet voelen.

Trots, krachtig en zelfverzekerd, maar ook sterker, beter en wijzer. Kortom, een man die niet alleen zichzelf, maar ook de wereld en haar uitdagingen aankan.

Het hebben van een doel en er echt voor gaan, genereert enorme innerlijke rijkdom. Leren doelen stellen geeft bovendien veel energie. Je zult tijd tekort komen, je dagen productiever inrichten, creatiever worden en meer energie hebben. Je bewegen naar een groot doel kan tijdens je reis uitsplitsen in meerdere subdoelen.

Stel je wilt een cursus afronden en je merkt dat je steeds meer kennis vergaart en zelfverzekerd genoeg bent om examen aan te vragen, dan kan dat stukje zelfvertrouwen andere aspecten van je leven, waar je niet tevreden over bent, triggeren om jezelf daar ook in te verbeteren.

Bijvoorbeeld het krijgen van een gespierd lichaam, manieren om meer geld te verdienen, betere relaties met je vrienden of je wens om een bedrijf op te starten.

“Setting a goal is not the main thing. It is deciding how you will go about achieving it and staving with that plan” – Tom Landry

Katalysator

Wanneer een doel succesvol behaald wordt, kan het werken als katalysator om aan de slag te gaan met het bereiken van meerdere doelen. Je wilt rijk worden, maar ook wellicht beter met vrouwen worden, een betere band met je familie, je relatie met je partner verbeteren, meer kennis over interessante onderwerpen vergaren of gezonder leven of eten.

Zoals je ziet, doelen kunnen eindeloos zijn. Er is altijd wel iets om voor te leven, als je maar kiest, je vasthoud aan dat doel en er alles aan doet om het te behalen.

Het niet stellen en behalen van doelen tast het zelfvertrouwen aan, ondermijnt mannelijkheid en maakt een man minder krachtig en zeker. Daarom is het belangrijk om je doelen met zorg uit te kiezen. Wees eerlijk naar jezelf. Je doel moet realistisch en haalbaar zijn, zodat inspanning loont en de eindbestemming bereikt wordt.

Tot slot

Wat het ook is, ga ervoor en vecht ervoor. Blijf bij je plan. Gebruik verbeeldingskracht dat het doel al bereikt is en zorg ervoor dat je elke dag tijd besteedt met activiteiten die jou dichter bij je eindbestemming brengen. De enige die uiteindelijk in de weg staat om je dromen, doelen en passies waar te maken, ben jij.