Het einde van online dating?

Het einde van online dating?

 Toen ik 2012 voor het eerst een Tinder account aanmaakte, was het al lastig om een kwalitatieve date krijgen. Aan matches had ik geen gebrek, maar het krijgen van een date wel. Tenminste, met de dames waar ik enthousiast van werd.

De mooiste en leukste dames met wie ik matchte kwamen met smoesjes, gingen op radiostilte of ontmatchte mij wanneer ik hen op date vroeg. Vreemd genoeg, had ik in het echte leven geen problemen met daten van leuke dames die ik via het nachtleven of via de sociale kring leerde kennen.

Ervaring Tinder

Het niveau wat ik gewend was, was onmogelijk via Tinder, ondanks dat er wel een match was. Gedesillusioneerd heb ik daarna de app verwijderd. Enkele jaren later, zo rond de 2016, deed ik een 2e poging.

Al snel had ik meerdere matches, maar dit keer was de kwaliteit fors lager dan in 2012. Wel haalde ik meer dates eruit maar was de kwaliteit van deze dates teleurstellend.

Qua foto’s had ik vaak al zoiets van: mwoah, opzich leuk, maar niet dat ik van mijn stoel afval. De reden waarom ik toch voor de date ging, was omdat er destijds wel vaak een goede online klik was. 

Toch kan ik mij geen succesverhaal herinneren en liepen alle Tinderdates op niks uit, behalve verspilling van tijd en geld. Nu ben ik zelf niet perfect, maar bij geen enkele dame had ik destijds zoiets van he haar stel ik aan mijn ouders voor.

Matige kwaliteit

De meeste hadden toch vaak zichtbare (mentale) issues, een bepaalde dysfunctie of gaven mij een oncomfortabel gevoel (wat een rode vlag is). Ik ontdekte al snel dat dit niet weg was voor het vinden van een goede vrouw voor een gezonde relatie. 

Destijds maakte ik ook gebruik van Baddoo wat ook een kansloze onderneming was. Het was vrijwel onmogelijk om een normale vrouw voor een date te vinden.

Conversaties waren oppervlakkig en leiden tot niks, scams of geen reactie. Navraag bij vrienden die gebruik maakten van andere bekende datingsites leverden geen beter resultaat op qua matches, dates en kwaliteit.

Ineenstorting online dating

Zwaar teleurgesteld verwijderde ik beide apps weer. Rond 2018 dronk ik een biertje met een goede vriend. Hij was weer single en had Tinder gedownload.

Hij toonde mij zijn matches en profielen op de app en ik schrok mij te pletter van het belabberde aanbod. Hij bekende dat hij er amper dates uithaalde en conversaties op niks uitliepen. Offline had deze jongeman meer succes. 

Het sloot aan bij mijn eigen ervaringen, maar ik zag toch een forse neergang in de kwaliteit van de single dames in slechts 6 jaar tijd.

Een snelle zoektocht op trends bevestigt met harde cijfers wat ik jaren vermoed: de vrije val van online dating en een niet te stoppen dalende trend als geschikt medium om een partner te vinden voor een vaste relatie.

Een uitzondering hierop is de app Bumble, maar een mogelijk verklaring hiervoor is dat single dames het zat zijn om overladen te worden met al die mannen op de bekende datingapps en sites en zelf de controle willen. Gelet op de scheve verhouding is dat begrijpelijk. 

Een stille dood?

De onvrede die je vindt op bekende online fora, de dalende trend die is ingezet, betaalmuren voor de matige waarde die wordt geboden, een vergaarbak/bots en een compleet scheve verhouding van de seksen maakt dat deze vorm van vrouwen ontmoeten steeds moeilijker wordt dan wel onmogelijk. 

Mijn voorspelling is dat binnen nu en 5 jaar online dating een stille dood is gestorven.  Dit hangt samen met de algemene trend van dalend internetgebruik en het fenomeen van toenemend internet- en technologiemoeheid.

Zoals ik het voor me zie gaan we naar een meer hybride periode waarin de digitale en analoge wereld meer in evenwicht met elkaar zijn. Datingsites en apps die deze shift willen overleven moeten weer waarde en een meer authentieke ervaring bieden dan wat ze nu de gemiddelde single man bieden.

Conclusie

Gelet op de harde cijfers, trends en ontwikkelingen, is de beste strategie voor de doorsnee single man om online dating links te laten leggen en het werkveld te verleggen naar de offline wereld. Hoewel enger (online dating is laagdrempeliger) leert de praktijk dat dit niet alleen effcienter is, maar vooral een beter resultaat oplevert.

Uit Amerikaans onderzoek (2022) bijkt dat de meerderheid van de relaties nog altijd in de offline wereld ontstaan en gelet op de huidige ontwikkelingen gaat dit verder toenemen. Dat is precies waar tegenwoordig de kansen liggen en een verstandig man grijpt deze met beide handen aan. Succes!