Omgaan met alleen zijn in een moeilijke tijd

Omgaan met alleen zijn in een moeilijke tijd

 Omgaan met alleen zijn is lastiger dan ooit. Zeker in deze tijd waar afleidingen en vertier verdwenen zijn, men veel thuis zit en de toekomst onzeker lijkt. Als single man vraagt dat veel van je en juist in deze periode word je geest en kracht het meest op de proef gesteld. Maar hoe doorsta je deze moeilijke tijd en wat kun je eraan doen om er sterker uit te komen? Lees snel verder.

Nu is langdurig alleen zijn nooit gemakkelijk geweest, maar voor deze crisis had de gemiddelde single man een heel arsenaal aan afleidingen om toch het eigen leven wat kleur te geven om zodoende tijdelijke opstekende gevoelens van eenzaamheid even te vergeten.

Geen afleidingen meer

Even zuipen met je maten, de clubs en kroegen afstruinen op zoek naar kortstondige vrouwelijke genegenheid, een mooie reis in je eentje naar het buitenland maken of zorgeloos met je voetbalmaatjes hangen, relaxed over werk, sport en vrouwen praten, is helaas niet zo vanzelfsprekend meer. Zeker in deze tijd zijn veel afleidingen niet langer meer beschikbaar of anders strikt beperkt geworden.

Zeker als je al wat ouder bent, zeg maar over de dertig, merk je al snel dat je binnen deze omstandigheden wel erg op jezelf bent teruggeworpen. Vooral als de mensen die je kent allemaal gesetteld zijn en niet altijd de tijd voor je hebben.

Voorheen kon je dan gerust in je eentje de hort op, even de kroeg in voor sociaal contact, een festival bezoeken of desnoods een ticket boeken en in je eentje op avontuur naar het buitenland. De kans is groot dat je nu vooral thuiszit, voor de tv, achter de computer, misschien af en toe een goede maat en wat familie bezoekt.

Tussendoor grijp je de telefoon en kijk je of er nog wat actie is op Tinder of een andere duistere datingsite waar je een account hebt, om vervolgens gefrustreerd een indrukwekkend gebrek aan succes te constateren. Daar zit je dan, beseffend dat het leven opeens nogal beperkt is geworden en je geen kant meer op kunt. Het is dan heel normaal om jezelf af te vragen of er nog perspectief is dan wel mogelijkheden zijn. Die zijn er, maar daar kom ik later op terug.

De onzekerheid van alleen zijn

Wie ben ik overigens om dit te schrijven? Wel, ook ik ben jarenlang alleen geweest en ook ik dacht regelmatig: damn! wanneer wordt mijn leven eens beter, qua omstandigheden en het liefst met een leuke vriendin aan mijn zijde? Natuurlijk, soms ontmoet je een dame via een bekende of via internetdaten, maar vaak valt het tegen, is ze je type niet of is ze je type wel en word je opeens vanuit het niets afgewezen, waardoor je weer bij 0 moet beginnen en begint de onzekerheid weer opnieuw.

De nachten zijn daarbij het ergst, want zodra het lichaam de rust in gaat, ontwaakt de geest en denk je soms de gekste dingen, gevoelens van angst, onzekerheid over de toekomst, hopeloosheid, paniek, afgewisseld met af en toe een diep gevoel van opperste eenzaamheid. Gedachtes schieten heen en weer, je ligt te woelen in je nest en daar gaat de wekker weer. Een nieuwe dag voor de single man. 

Kijk, sommige mannen kunnen heel goed alleen zijn en eerder schreef ik al dat een periode van alleen zijn ook juist erg goed kan zijn. Sterker nog, een periode van alleen zijn kan je helpen om persoonlijk, spiritueel en financieel meters te maken en zodoende een sterke basis voor jezelf te creëren en daardoor ook jezelf te positioneren als aantrekkelijke man op de datingmarkt.

De hunkering naar liefde

Maar waneer je niks doet met je leven of juist wel slaagt, maar alleen in de liefde niet, dan komt er een moment van opstekende gevoelens van gemis en incompleetheid, wat uiteindelijk leidt tot onzekerheid en eenzaamheid. Om dit te tackelen heeft de single man daarom een aantal wapens tot zijn beschikking: de tijd benutten om jezelf te ontwikkelen en jezelf te transformeren in een succesvolle man in de breedste zin van het woord.

Wanneer het moment aanbreekt dat een leuke dame toevallig je pad kruist en interesse toont, dan ben je voorbereid en heb je haar iets te bieden, zodat de kans groot is dat ze meer wil en je dus niet langer meer alleen bent.

Te lang alleen single zijn is gewoon rot. Ja natuurlijk, de spanning van one-nicht stands, tijdelijke scharrels, kunnen doen wat je wilt, lijkt misschien aantrekkelijk, maar er komt een moment dat de meeste mannen hunkeren naar een warm nest, genegenheid, een geweldige vrouw aan je zijde die van je houdt, intimiteit, echte liefde en wie weet een eigen familie.

Je situatie verbeteren

Op een gegeven geloof je het ook wel, je hebt de zoveelste date, seks, scharrelt met haar, maar weet diep in je hart dat je geen toekomst met haar wil, maar toch doe je het, omdat je de genegenheid mist en beter iets dan niets is vaak de redenering. Soms is er ook wel een klik, maar onvoldoende voor iets serieus of gaat het allemaal juist te snel. 

Ik snap dat, maar juist daardoor kom je geen stap verder en eindig je in de destructieve vicieuze cirkel van alleen, afspreken, daten, one-nicht stands en weer alleen. Je bouwt niks op en blijft waar je bent. Het enige wat je nog hebt is die herinnering en dat is alles.

Juist daarom is het goed om eens naar jezelf te kijken en af te vragen: wat wil ik nu echt? Waar wil ik heen in het leven? Soms kom je tot de conclusie dat je eigenlijk geen vriendin wilt, maar het oprecht prima vindt om alleen te zijn. Helemaal prima! Niks mis mee. Maar dit artikel richt zich vooral in op de man die meer wil dan dat.

Tips om meer uit je leven te halen

Wat ga je nu doen in een tijd dat er nauwelijks afleidingen zijn, het leven beperkter is geworden en de toekomst onzeker lijkt? Ga je jezelf afleiden met Netflix, alcohol, porno kijken, gamen, blowen, kansloos swipen op Tinder, je tijd verspillen op een datingsite, sportwedstrijden kijken of zie je deze periode juist als een kans om al deze zooi achter je te laten en eens echt met jezelf aan de slag toe gaan?

Ga mediteren, doe aan karakterontwikkeling, leer investeren, ga gewichten heffen, start een online bedrijfje op, zoek een hobby, een ambacht en lees de klassieken zoals Marcus Aurelius, de Bijbel, Voltaire, Homerus, Dante, Shakespeare en over al die andere klassieke helden van vroeger. Schitterende levensveranderende boeken die weinig mensen nog lezen. Kortom, transformeer jezelf in een aantrekkelijke kerel, zowel van binnen als buiten.

Zoals met alles is er altijd licht in de duisternis en in deze periode is dat zeker niet anders. Juist in moeilijke en soms zelfs depressieve omstandigheden, dienen zich altijd wel kansen aan. Kansen die wachten om gegrepen te worden en je weer perspectief en optimisme geven. 

Waarom elke man getest wordt

Juist in zware en moeilijke tijden, wordt het karakter getest en de geest gesterkt. Comfortabele tijden is de vijand van mannelijkheid, het zijn juist barre tijden die de echte man doet opstaan. Uiteindelijk draait het allemaal om moed, moraal, discipline en vertrouwen en om al deze nobele eigenschappen eigen te maken is er uitdaging, gevaar en moeilijkheid nodig. 

“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.” G. Michael Hopf

Soms heb je ook geen keuze en moet je wel. Doe je niets, dan ga je nog verder achteruit en zit je op een gegeven vast in een positie van hopeloosheid, wat zowel lelijk van uiterlijk als gedrag maakt. Kerels die niks aan hun situatie doen, bitter zijn en constant met de vinger naar de ander wijzen, zijn niet fraai om te zien en negatieve energievreters.

Doe dit als je alleen bent

Het zijn juist die gasten die het beest bij de horens grijpen, zichzelf een giga trap onder hun kont geven en eindelijk het probleem (en dat ben jij!) aanpakken, een doorbraak forceren en eindelijk uit de duisternis komen en vooruit gaan in het leven.

Langzaam laten ze hun oude leven achter hen en dienen zich nieuwe kansen aan, nieuwe contacten, kansen, een nieuwe baan, investeringen en vaak ook een bijzondere vrouw die juist op dat moment zich aandient. Het is een positieve periode van zegeningen, vertrouwen, optimisme en perspectief, maar alleen voor de alleenstaande man die gedisciplineerd genoeg is, doorzet, gefocust blijft op zijn doel, vertrouwen heeft en niet opgeeft. 

Omgaan met alleen zijn is dus vooral het vermogen om eerlijk naar jezelf te kijken en eerst helder te krijgen of je het fijn vindt om alleen te zijn of toch graag samen met een leuke dame. Vervolgens is het zaak om alle negatieve afleidingen en persoonlijke issues achter je te laten en jezelf te transformeren in een man gericht op zelfkennis, doelgerichtheid, productiviteit en zelfverbetering.

Een man die het vermogen ontwikkelt zijn eigen situatie ter veranderen naar iets beters, wanneer hij daarvoor kiest. Alleen op die manier wordt het alleen zijn een stuk dragelijker en merk je vanzelf dat je opeens niet langer meer alleen bent en zo wel, dat je op z’n minst een stuk gelukkiger bent dan in de oude situatie.