Hoe ga je om met wanhoop in de liefde?

Hoe ga je om met wanhoop in de liefde?

 Omgaan met wanhoop in de liefde is verreweg de grootste uitdaging voor iedere man. Wanneer je afgewezen wordt door de liefde van je leven en je hoop op ware liefde verdwijnt, raakt menig man een absoluut dieptepunt. Een hopeloze en miserabele toestand, of toch niet? Ontdek het in dit artikel. 

De liefde is als een achtbaan welke je kan meenemen naar de sterren van de hemel, maar evenzo je kan laten crashen in de diepere en troosteloze krochten van de aardse hel. Een toestand welke vergezeld wordt van verdriet, pijn, angst, onzekerheid en wanhoop. Zeker als je de ware eindelijk hebt ontmoet.

De eerste ontmoeting

Na een lange ongelukkige tijd als single man, ontmoet je eindelijk haar. Vanuit het niets wordt ze op een presenteerblaadje aangeboden. Ze vind je interessant, leuk en neemt fanatiek het initiatief. Je kunt je ogen niet geloven, zo’n prachtige vrouw die interesse heeft? Hoe kan dat?

Het gebeurt, het zijn, zoals ik het graag noem, de cadeautjes die het leven je eens de zoveel tijd geeft. Kansen die je zeker moet pakken, want uiteindelijk verdient iedere man een mooie vrouw aan zijn zijde. Een prachtige vrouw, is iets wat je zeker jezelf mag gunnen. 

Haar aantrekkelijke verschijning, de zoete geur welke haar omringt, haar tederheid, stralende ogen en lach van oor tot oor is iets wat duidelijk naar meer smaakt. Ze pakt je hand, drukt zichzelf tegen je aan en vind je helemaal het einde en juist dat maakt jou helemaal verliefd.

Verliefdheid

Het is het begin van de achtbaan die regelrecht naar de top gaat. Het sleept je mee in emoties, verliefdheid en hoopvolle verwachtingen. Je maakt je vreugdesprongetje en het leven lacht je toe. Jullie daten, de eerste zoen, seks en daarna de leuke uitjes.

Officieel ‘ scharrelen’ jullie met elkaar. Je zit op je roze wolk, voelt de adrenaline, positieve spanning en schittert vol zelfvertrouwen. Het is de tijd van de wederzijdse leuke en lieve berichtjes, goede seks, genegenheid en samen leuke dingen doen. Wauw, wat kan het leven toch geweldig zijn, denk je bij jezelf.

De donkere wolk

Maar dan op een dag… ze reageert opeens niet of traag op je berichtjes. Ze komt opeens met smoesjes dat ze niet kan afspreken, ze doet opeens kil tegen je. Heel anders dan die vrolijke, bereidwillige, enthousiaste en lieve meid die ze eerst was.

Opeens besef je dat jij meer moeite doet voor haar dan zij voor jou. Het contact lijkt allemaal wat stroever te verlopen. De paniek slaat om het hart, wil ze niet meer? Is ze van gedachten verandert? Je word onzeker en gaat haar berichtjes sturen, maar je merkt dat het vooral eenrichtingsverkeer is en nauwelijks tot geen wederkerigheid.

De afwijzing

Tot op een dag je een berichtje van haar krijgt… ‘ We moeten praten’ of ik wil je wat vertellen’  Wanneer een berichtje zo start, dan weet je dat het slecht nieuws is. Je leest een lange lap tekst waarin ze uitlegt dat ze je heel leuk vindt, maar niet voor meer. Ze hoopt het beste voor je en dat is het.

Daar stopt het contact. Daar mag je het mee doen. De achtbaan was op de top en je merkt al dat de vaart flink begon af te nemen, maar nu ga je regelrecht de afgrond in en maak je een diepe emotionele crash.

Je denkt bij jezelf: verdomme zo’n prachtige vrouw vind ik niet nooit meer. We hebben zo’n leuke tijd gehad, we zijn intiem geweest en nu dit? Waarom is ze van gedachten verandert? Wat heb ik fout gedaan? Wat is er voorgevallen dat ze opeens niet meer verder wil. Een moment ben je van ongeloof en radeloos, maar spoedig hakt de realiteit in en het besef dat je bent afgewezen en dat ze echt niet meer verder wil.

Een moment van wanhoop

Het vormt het begin van liefdesverdriet en een tijd van heling, welke een aardige tijd in beslag kan nemen. Zoals met alles kent dit proces ook een cyclus en heb je eerst nog (valse) hoop en maak je jezelf wijs dat het nog goed komt, wat natuurlijk niet gebeurt en dan langzaam raak je de absolute bodem.

Je zit dan emotioneel compleet aan de grond. Wanneer je in die situatie zit, besef je dan dat menig man overal ter wereld dit dagelijks overkomt, je bent niet de enige. Maar in great sufferings are divine blessings en uiteindelijk ben je over haar heen en ben je weer als nieuw. 

Over haar heen komen

Er daalt dan een soort kalmte en terugkerende hoop over je neer. Je bent eindelijk weer jezelf en ze is onderdeel van je herinneringen geworden, zonder dat je daar nog een rare en emotionele bijsmaak van krijgt. Met andere woorden: je bent geheeld en en er sterker uitgekomen.

Kijk, als iets te mooi is om waar te zijn of het gaat allemaal te makkelijk, dan is de kans vrij groot dat het bij een tijdelijk avontuurtje blijft en verder niks serieus. Iets wat lastig te accepteren is als je een vrouw ontmoet, welke precies voldoet aan jouw type droomvrouw.

Kortom, het perfecte plaatje. Menig verliefde man maakt dan de fout om het allemaal belangrijker te maken dan het in werkelijkheid is. Hij zet haar op een voetstuk en leeft in een fantasiewereld.

Accepteer het zoals het is

Want hoe je het went of keert, nog niks is besloten en jullie fling kan nog alle kanten op. Het maakt niet uit hoe leuk jullie het hebben, hoe goed de seks ook was en welke toekomstige plannen jullie uitspraken. Zolang jullie daten, kan ze op elk moment van gedachten veranderen.

Wanneer dat in jouw nadeel uitvalt, kun je daar niks aan doen en heb je dat te accepteren. Hoe bittere pil ook. Vooral als ze knap, leuk en compatibel met je is, des te groter is dan de emotionele klap als ze opeens niet meer verder wil.

Juist dat maakt de liefde spannend, maar ook gevaarlijk. Vooral als je als man jezelf compleet verliest in een vrouw die je aan het daten bent. Zeker als je verliefd bent, maak je het al snel groter dan het is en verlies je al snel de controle. Het vormt een enkeltje naar een gebroken hart en weer terug naar het vrijgezelschap.

Tot slot

Maar wat omhoog gaat, keert ook weer omlaag en vice versa. De toestand van liefdesverdriet en hopeloosheid is dus niet van altijd en tijd heelt alle wonden. Uiteindelijk breekt dan de tijd aan dat je het leven weer positief ziet en klaar bent om weer nieuwe vrouwen te ontmoeten.

Een nieuwe ronde en nieuwe kansen en juist die toestand maakt het leven en vooral de liefde meer dan de moeite waard. Je laat het ene achter en bent klaar voor een nieuw liefdesavontuur. Wees dankbaar voor je gebroken hart, het leven heeft je een les geleerd en kijk uit naar het onbekende en nieuwe. Heb hoop, vertrouwen en optimisme, want spoedig komt de volgende vrouw op je pad en daarmee het begin van een nieuw avontuur.