Wat het doel van het leven is

Wat het doel van het leven is

 Wat is het doel van het leven? Al eeuwenlang hebben diverse filosofen en wijsgerige hun licht laten schijnen op wat het doel van het leven is. Een masculiene man symboliseert en praktiseert doel en richting. Als man is het dus belangrijk een eigen idee te hebben wat het doel van het leven is. Dit is persoonlijk en is voor iedere man anders. Lees snel meer!

 

Wat is het doel van het leven? Het is belangrijk dat helder te hebben, zodat je niet random tegen dingen aanloopt in het leven/aanklungelt, maar doelgericht bezig bent, groeit en uiteindelijk bereikt wat je wilt bereiken.

Wat het leven is

In mijn optiek is het leven (a) zintuiglijke gewaarwording en (b) ervaring. Dit alles binnen een spectrum van tijd, zoals verleden, heden en toekomst. Met zintuiglijke gewaarwording bedoel ik hoe je de buitenwereld registreert sinds de dag van je geboorte tot aan de dag dat je sterft.

Je word ouder en passeert diverse levensfases. Je zintuigen nemen al deze veranderingen waar en registreert dat een fase (hoe groot of klein ook) wordt afgesloten en de volgende wordt ingegaan totdat er geen volgende fase meer is, zoals bij overlijden. 

Zintuiglijke gewaarwording gaat door alle fases van het leven heen en voor alles is een eerste keer en een laatste keer. Vervolgens ga je als mens door diverse ervaringen heen in verschillende fases van je leven. Dit kunnen zowel goede als onwijze/onverstandige ervaringen zijn.  Levenservaringen zijn het resultaat van de eigen vrije wil en gemaakte keuzes of door toedoen van anderen.

Waar het om gaat is dat aan het einde van je leven een optelsom plaatsvindt van al je ervaringen (door eigen vrije wil) en die optelsom bepaalt wie jij als man werkelijk van binnen bent en niet zoals je jezelf aan de buitenwereld presenteert. Vanzelfsprekend worden daar conclusies aan getrokken en soms kunnen die conclusies best confronterend zijn.

Aan de andere kant zijn zowel goede als onverstandige ervaringen nodig om wijzer te worden en te groeien als man. Het hele idee is dat je de goede ervaringen koestert en versterkt en van de onwijze ervaringen leert en het niet meer doet. Problemen ontstaan wanneer men een goede ervaring voor lief neemt en niet leert van een onverstandige ervaring.

Wat is het verschil tussen een goede en onverstandige ervaring? Een goede ervaring is bijvoorbeeld dat je hard werkt om iets te bereiken en dat je uiteindelijk de vruchten ziet van al dat harde werken of dat je anderen gelukkig maakt of iets voor hen doet, zoals je gezin, je ouders, een buur, je kind, je partner, de natuur enzovoort. Goede ervaringen zijn gericht op vooruitgang en er voor een ander zijn.

Onverstandige of onwijze ervaringen zijn vaak egogericht en doen meer kwaad dan goed. Voorbeelden zijn verslavingen, vreemdgaan, crimineel gedrag of andere mensen slecht behandelen. Kortom, andere mensen hebben last of schade van de onwijze keuzes die je maakt.

Nu is het zo, zeker als je jong bent en nog weinig levenservaring hebt, dat je soms niet bewust bent van de onverstandige dingen die je doet. Onwijze keuzes en dito ervaringen hebben echter altijd negatieve consequenties. Links of rechtsom, er vindt altijd een reactie vanuit de buitenwereld plaats op jouw gedrag.

Het is zaak om daarvan te leren en het niet weer te doen en anderzijds het goede wat je al doet, nog meer te versterken. Leer van het negatieve en laat het goede in je ervaringen overheersen en je bent op de goede weg.

Wat het doel van het leven is

Zoals je leest is het leven dus een aaneenschakeling van een zintuiglijke reis door diverse ervaringen die jou uiteindelijk vormen en maken als man. Maar wat is nu het doel van gewaarwording en ervaring? Het ultieme doel van het leven is het vinden van liefde en wijsheid

Het gaat hierbij om een meer abstracte vorm van liefde, de onvoorwaardelijke liefde voor de ander, niet alleen je partner, maar bijv. ook je buur, medemens en de natuurlijke wereld om je heen. Kortom, een gever zijn zonder te verwachten er iets voor terug te krijgen.

Wie een gever is, ontvangt ook liefde en wordt geliefd door anderen en juist de synergie hiervan is één van de belangrijkste doelen van het leven: de ander onvoorwaardelijk lief hebben en geliefd door anderen zijn.

Liefde gaat hand in hand met wijsheid. Wanneer men liefde geeft, krijgt men liefde terug en trek je fijne en positieve mensen aan. Wanneer men liefde neemt of eist, wordt liefde onthouden (of nepliefde gegeven) en trek je negatieve, toxische en egocentrische mensen aan.

Wees dus een gever en bedenkt altijd: hoe kan ik het leven van anderen plezierig maken zonder dit en dat ervoor terug te verwachten.

Wijsheid is het vermogen om te leren van onverstandige en slechte ervaringen en dit niet weer te doen. Dat niet alleen, een wijs man helpt ook andere mensen om niet dezelfde fouten te maken die hij heeft gemaakt. Wanneer een wijs man een ruimte betreedt, is het alsof de hele ruimte opgelicht wordt met zijn aanwezigheid. Zeker, wijze mannen zijn makkelijk te herkennen.

Een onwijs man is een man die weet wat hij fout heeft gedaan en wat de negatieve consequenties daarvan zijn, maar deze fouten toch weer maakt. Eindig niet als die oude negatieve man die nog steeds dezelfde fouten maakt als vroeger en andere mensen alleen maar tot last is. De man die altijd een donkere wolk boven hem heeft hangen, onzin uitkraamt en waar verstandige mensen niet mee willen omgaan.

Conclusie

Het leven is dus een voorwaartse reis van zintuiglijke gewaarwording en diverse ervaringen (zowel goede als onverstandige). Het doel van het leven is het bereiken van liefde in haar meer abstracte vorm en wijsheid.

De man die dat bereikt eindigt in een positie van opperste geluk en algemeen welbevinden en heeft zijn plicht als mens voldaan. Sterker nog: hij heeft het ultieme doel van het leven bereikt.