4 tips om te beginnen met minimalisme

4 tips om te beginnen met minimalisme

 Beginnen met minimalisme is essentieel om rust en focus te creëren in je leven. Minimalisme is de manier om jou te verlossen van alle stoorzenders, desinformatie, stress en chaos die je doelen duidelijk in de weg staan. Met de volgende krachtige tips kun je direct aan de slag om je leven in een handomdraai eenvoudiger te maken. Omarm een minimalistische levensstijl en leg daarbij een stevige basis voor het werken aan je doelen.

Minimaliseer je woonomgeving

Minimalisme houdt in dat je leert leven met zo weinig mogelijk spullen. Dus zorg voor een opgeruimd huis en kijk wat je nodig hebt en wat weg kan. Dit klinkt simpel, maar kijk om je heen en ontdek hoeveel rommel en prullaria je eigenlijk hebt.

Met minimalisme verwijder je spullen die je niet nodig hebt en een gelukkig leven alleen maar in de weg staat. Een extreem voorbeeld is de oude filosoof Diogenes van Sinope. Deze man leefde een uiterst eenvoudig bestaan, woonde in een kruik en zijn enige bezittingen waren een kom en een mantel.

Hoewel, sober in spullen, was deze man zeer rijk in geest. In feite heb je genoeg aan een bank, bed, keuken, douche, stromend water, elektriciteit, gas en een voorraadkast met eten en drinken. Kortom, terug naar een eenvoudig leven. Hoewel, een computer met internet is ook handig.

Kijk daarom kritisch naar je spullen en vraag jezelf af of je deze wel echt nodig hebt. Is het antwoord nee? Verkoop je spullen of gooi/geef ze weg. Een opgeruimd, functioneel ingerichte leefomgeving zorgt bovendien voor een betere focus, innerlijke rust, betere concentratie en meer creativiteit.

Geen social media

De grootste tijdverspiller en afleider van deze tijd. Social media. Of het nu Twitter, Facebook of zelfs linkedin is. Social media voor persoonlijke doeleinden zal je geen stap dichter bij je doel brengen. Het onderhouden van die netwerken kost tijd, vaak ben je meer met de ander bezig dan met jezelf, je word overspoeld met non-informatie, advertenties en allerlei andere onzin.

Social media sites maken het je makkelijk om jezelf met de ander te vergelijken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit onderlinge sociale vergelijk desastreus is voor je zelfvertrouwen en zelfs kan leiden tot depressies, onzekerheid en angsten.

Als je toch sociaal wilt netwerken, ga dan naar een netwerk of groepsbijeenkomst in het echte leven. Bij succesvol netwerken komt behalve communicatie, ook lichaamstaal bij kijken. Dat leer je niet achter een computerscherm.

Een uitzondering hierop volgt het gebruik van social media voor zakelijke doeleinden. Zakelijk gebruik van social media is namelijk een geweldige manier om je bedrijf onder de aandacht te brengen en meer binding met (potentiële) klanten te krijgen.

Ban het nieuws

Stop met nieuws kijken. Het is overbodige afleiding waar je op persoonlijk vlak geen stap verder mee komt. Vooral mainstream nieuws. Zowel via de tv, krant als online. Ja er gebeuren veel nare dingen in de wereld, maar je hebt er geen invloed op, het verbetert je leven niet en je voelt je er rot door.

Nieuws zorgt ook voor stress en nervositeit en geeft je (vaak) een gekleurd en eenzijdig beeld van de werkelijkheid. Het niet meer volgen van het journaal of het lezen van nieuws, zorgt voor rust in je hoofd.

Kijk geen tv meer

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van tv op ons leven en de resultaten liegen er niet om. In negatieve zin dan. Doe jezelf een plezier en knip de kabel door. Gebruik de tv voor het zien van een leuke film eens in de zoveel tijd (via een dvd) maar verspil je tijd niet meer met soaps, verslavende tv-series, shows, sport, negatief tv-nieuws etc.

De tijd die je niet aan tv kijken besteedt, kun je besteden aan iets nuttigs, zoals: gewichten heffen of een andere sport beoefenen, een maaltijd koken, bezig met je hobby, een boek lezen, een wandeling maken, een studie of cursus oppakken of met vrienden/familie afspreken. Er wordt aanzienlijk veel tijd gespendeerd achter de tv, tijd die je beter kunt besteden aan je doelen.