Verhuizen naar een andere stad: loop niet weg voor je problemen

Als je nu niet gelukkig bent in je eigen stad, denk dan niet dat je gelukkiger gaat worden in een andere stad of in het buitenland. De afgelopen jaren heb ik veel mensen in mijn omgeving de stap zien maken en met wisselend succes. Velen van hen kwamen uiteindelijk gedesillusioneerd weer terug. De redenen waren uiteenlopend: persoonlijke verrijking of een nieuwe uitdaging. Maar ook: het achterlaten van herinneringen, het ontlopen van bepaalde mensen, het ontvluchten van situaties of simpelweg gebrek aan geluk of uitdaging in de huidige woonplaats. Mocht jij op dit moment ook met het idee spelen om je geluk elders te zoeken, onderzoek dan eerst kritisch naar de achterliggende redenen.

“A man who lives everywhere, lives nowhere” –Marcus Valerius Martial

Verhuizen naar een andere stad: maak je geen illusies

Wegvluchten voor je problemen en denken dat je leven in één klap beter is als je ergens anders gaat wonen of een vlucht naar het buitenland, is een illusie. Natuurlijk, de eerste maanden zal alles anders zijn, maar je neemt je herinneringen en onopgeloste problemen gewoon mee en vroeg of laat zullen die weer aan de oppervlakte opborrelen. De oplossing is dus om actie te ondernemen in je huidige woonomgeving. Als je daar gelukkig kan worden, dan kan het overal en alleen dan kan een stap naar het buitenland of een verhuizing naar een andere stad een avontuurlijke, verrijkende en verfrissende keuze zijn. Onderzoek wat het is dat je nu niet gelukkig bent. Het aanbrengen van verandering in je huidige woonomgeving, afstand of loslaten van negatieve mensen of verandering van perspectief is vaak al meer dan voldoende.

Ook ik heb geregeld met het idee gespeeld om te verhuizen naar het buitenland. Ik reflecteerde en onderzocht de beweegredenen en kwam erachter dat ik in een sleur zat. De oplossing lag dus bij mezelf en verandering aanbrengen in mijn persoonlijke situatie en niet zozeer in het verlaten van mijn woonplaats. Je woonplaats is zelden verantwoordelijk voor je geluk. Of zoals Marcus zegt:

“Where a man can live, he can also live well” – Marcus Aurelius

Gelukkig zijn in eigen stad: werk aan jezelf

Het moet niet uitmaken waar je woont. Laten we aannemen dat je niet in een oorlogsgebied woont of in een arm Afrikaans plattelandsgebied, maar gewoon hier in het westen. Je hebt dan alle kans om een welvarend leven op te bouwen en een solide basis te creëren. Vanuit daaruit kun je verder bouwen en je avontuurlijke ambities waarmaken. Wil je bijvoorbeeld graag voor langere tijd naar het buitenland voor je persoonlijke ontwikkeling? Vaak zijn er in je huidige woonplaats tal van mogelijkheden om wat meer avontuur in je leven te brengen waarmee je voorkomt dat je je leven onnodig op zijn kop zet, zoals: meerdere korte vakanties per jaar (stedentrips), onbetaald verlof voor een wereldreis, een aantal weken backpacken in je eentje of het opzetten van een online business zodat je plaats onafhankelijk geld kunt verdienen en dus voor langere tijd in het buitenland kunt gaan wonen en werken, zonder je vaste verblijfplaats in Nederland op te zeggen. Ook wel ‘the digital nomad lifestyle’ genoemd.

Want of je nu naar een andere stad in Nederland verhuist of naar een ver land, je neemt altijd jezelf en je onopgeloste problemen mee. Geen land of andere stad die dat voor jou gaat oplossen. Zoek dus uit wat het is waarom je graag weg wilt en los het eerst op voordat je je koffers pakt en alles opzegt, want je hele leven omgooien en vertrekken naar een andere stad of land is zelden de oplossing voor het vinden van waar geluk.

Geef een reactie