Tijdverspilling

time-853746_1280Your days are numbered. Use them to throw open the windows of your soul to the sun. If you do not, the sun will soon set, and you with it.”
― Marcus Aurelius, The Emperor’s Handbook Publisher: Scribner

Tijd

Tijd en mentale energie. Verspilling of benutting. Elke dag weer kunnen we een keuze maken aan welke zaken wij onze tijd en energie besteden. Dit kunnen activiteiten zijn die constructief of destructief van aard zijn. Het eerste zal ons dichter bij het beoogde doel brengen. Het laatste ons ervan weerhouden om het ooit te bereiken.

In onze maatschappij is het makkelijk om tijd te verspillen en moeilijk om deze te gebruiken om het beste uit jezelf en het leven te halen. De sleutel is focus. Beschouw tijd als je beste vriend die jou gaat helpen om je te ontwikkelen tot de man die je wilt zijn. Elke seconde, minuut, uur en dag staat hij aan je zijde om je de ruimte en ondersteuning te geven in de persoon die jij uiteindelijk wilt worden. Het enige wat de tijd van je vraagt is focus. Focus op je doelen, het plan om deze te behalen en de middelen die daarvoor nodig zijn.

Afleidingen

De grootste vijand van focus is distractie. Distractie kent vele gezichten en vinden we bijvoorbeeld in de vorm van nieuws, media, smartphones, social media , tv, destructieve relaties, negatieve vriendschappen, mensen, porno, overmatig alcoholgebruik, drugs en een rommelige leefomgeving. Al deze zaken kosten doorgaans veel energie en leveren niks op. Het zijn stoorzenders, mentale en fysieke stressoren. Ze wakkeren bovendien angsten en onzekerheden aan. Funest voor een gezond zelfvertrouwen en een productief leven.

Een andere vijand is de comfortzone. Je kent het vast wel, je hebt een vaste baan, een leuk huis en je leven op orde. Kortom, een stabiel leven. Maar je kent geen pijn en uitdaging, de mentale pijn van vooruitkomen, om moeilijkheden te overwinnen en jezelf te verbeteren. Je eigen grenzen en potentieel te verkennen.

De tijd vliegt voorbij en je komt op een dag tot het besef dat je geen mentale groei hebt doorgemaakt, geen nieuwe vaardigheden hebt geleerd of fysiek afgetakeld bent. Veelal de prijs voor de man die graag alles bij het oude en vertrouwde wil houden en niks wil veranderen noch zichzelf wil verbeteren.

Het goed nieuws is dat tijd je de kans geeft om distractie en de comfortzone te elimineren. In ruil krijg je een zee van tijd terug waarin focus je gaat helpen om je leven productiever in te richten en je doelen te behalen.

Keuze maken

Kies de man die jij wilt zijn! Vaak horen we ‘je hebt nog een heel leven voor je’. Ik ben het daar niet mee eens. Vanaf de geboorte treedt de veroudering al in en in vergelijking met de leeftijd van onze planeet, is het gemiddelde leven van een mens een nietszeggend vlekje. Sommige mannen worden onthouden door generaties later, omdat ze veel hebben betekend voor de mensheid in de vorm van uitvindingen, vooruitgang en inspiratie of een grote invloed hebben gehad in de totstandkoming van rijken en beschavingen. Deze mannen kenden de waarde en schaarste van tijd goed en hebben deze gebruikt om zichzelf te ontwikkelen tot historische grootheden. De meeste mannen gaan echter na de dood regelrecht de vergetelheid in omdat ze de tijd niet hebben gebruikt om als held te leven en te sterven.

Welke keuze maak jij? Elke seconde van de dag kun jij een keuze maken. Een keuze om er alles uit te halen wat erin zit. Jezelf vanaf de grond opbouwen tot de persoon die jij wilt zijn en een rijk, waardig, interessant, productief en zinvol leven leiden. Vol voldoening, plezier en innerlijk geluk. Elke dag weer.

Geef een reactie