3 inzichten waarom alleen zijn goed voor je is

3 inzichten waarom alleen zijn goed voor je is

 Alleen zijn wordt vaak verward met eenzaamheid, maar er is een wezenlijk verschil. Vooral in onze westerse cultuur worden solisten vaak gezien als eenzame mensen of als niet sociaal beschouwd. Geheel onterecht. In deze toestand schuilt namelijk een ongekende kracht. Een kracht die de alleenstaande kan gebruiken om zichzelf te ontwikkelen, productiever te zijn en tot bloei te komen.

“ We are for the most part more lonely when we go abroad among men than when we stay in our chambers. A man thinking or working is always alone, let him be where he will’’ – Henry David Thoreau

Je wordt alleen geboren en na een zekere tijd sterf je ook weer alleen. In dat levensproces tussen geboorte en dood, zullen we vaak in gezelschap zijn met andere mensen. Deze sociale relaties wisselen gedurende een mensenleven. Ze komen en gaan. Ontstaan en worden weer verbroken. Moeite met alleen zijn is een proces wat je dus zult moeten overwinnen. Er zullen namelijk altijd momenten zijn waarin je weer alleen komt te staan. Of deze toestand nu kort of lang duurt, moet niet uitmaken. Wat uitmaakt is  hoe je daarmee omgaat en hoe je erin staat.

Afleidingen

Een andere factor is een gebrek aan afleiding. In een wereld waarin alles draait om distractie zijn er schare momenten waarin de mens op zichzelf wordt geworpen. Er is altijd afleiding te vinden. Denk aan tv, entertainment, alcohol, drugs, uitgaan, werk, media, sportwedstrijden, social media of een zeurende partner op de bank.

Nooit in de geschiedenis is het zo makkelijk geweest om jezelf ergens in te verliezen waarbij je niet bij jezelf hoeft stil te staan. Het recept voor een toekomstige mentale crisis of identiteitsprobleem. Iets wat een echte man wil voorkomen.

Een groot voordeel van alleen zijn is de mogelijke inspiratie, inzichten of ideeën die zich voordoen en jou kunnen helpen als je vastloopt of bezig bent met je doel. De grootste uitvinders en filosofen uit onze geschiedenis waren altijd alleen op het moment dat grootse ideeën ontstonden.

Zelfkennis

Alleen zijn is ook een krachtige basis voor zelfreflectie. Het geeft je de kans om jezelf beter te leren kennen. Wie ben je, waar kom je vandaan, waar sta je nu en waar wil je heen. Waar ben je trots op en wat kan beter. Antwoord geven op deze vragen lukt beter dan wanneer in een stille kale kamer bent of een andere rustige plek, dan in een drukke trein of op de bank voor de televisie.

Je leert beter op jezelf te vertrouwen. Een echte man vertrouwt ook op zichzelf en heeft geen goedkeurig of bevestiging van anderen nodig.

Productiever

Alleen zijn en gelukkig met jezelf is mogelijk. Alleen zijn maakt je productiever en geconcentreerder. Zonder afleidingen, verplichtingen en gestoord te worden, krijg je meer werk verzet in minder tijd. Je behaalt daardoor sneller je doel. Je kan bovendien dieper nadenken, scherpt je geest en wordt daardoor creatiever.

“It is far better to be alone, than to be in bad company’’ – George Washington

Leren alleen te zijn is dus een kwaliteit wat elke man zichzelf eigen moet maken. Alleen zijn verbetert de kwaliteit van de relaties met anderen. Tijd alleen doorbrengen geeft je beter inzicht in jezelf als persoon en wat je belangrijk vindt in het leven en dus kies je ook bewuster de mensen met wie je wilt omgaan.

De kwaliteit van deze relaties wordt daardoor beter. Dat betekent ook dat je bereid moet zijn om mensen los te laten als deze relaties destructief zijn of nergens toe leiden. Alleen en gelukkig is beter dan samen of in een groep ongelukkig. Een echte man is bereid die keuze te maken.