3 redenen om assertiever te worden

3 redenen om assertiever te worden

Assertiever wordenAssertiever worden en voor jezelf opkomen is nodig om grenzen te stellen. Het is namelijk een harde wereld daar buiten. Of het nu gaat om assertiever worden in een relatie of in de buitenwereld, in deze tijd is nog belangrijker dat een man voor zichzelf opkomt en duidelijke grenzen aangeeft. Er is een psychologische oorlog gaande, waarbij de mannen onderling met elkaar concurreren en vrouwen met de mannen om alles wat het leven de moeite waard maakt. Banen, geld, sociale status enzovoort. Wie niet zijn plek inneemt zal zijn plek leren kennen. Wie niet zijn plan trekt, daar zal een plan voor worden bedacht. Met dit stappenplan assertiviteit heb jij in ieder geval een streepje voor.

De kudde

Het begint allemaal bij de geboorte, waarbij jij als vrij en uniek persoon op deze wereld wordt gebracht. Vrij van mentale programmering en conditionering door je omgeving en opvoeders. Spoedig word je onderworpen en leer je luisteren, gehoorzamen en vooral dienen. Zoals een schaap zich laat leiden door zijn herder. Je luistert naar je ouders, je leraar, je baas, je sociale groep, de regels van je geloof of politieke groep. Je doet wat een ander ook doet, je denkt hoe een ander ook denkt en je handelt zoals een ander ook handelt. Want dat is veilig, bekend en comfortabel. We leren daarbij altijd aan anderen te denken, anderen te pleasen, aardig te zijn en ons te schikken naar de nukken en grillen van de sociale groep waar wij onderdeel van uitmaken. We zoeken naar goedkeurig, acceptatie, bevestiging en waardering. Het is de smeerolie van de kudde.

Assertiever worden: kom voor jezelf op

Het is echter niet de mindset, instelling noch het geboorterecht van een vrije en unieke man. De mindset van een vrij, onafhankelijk, kritisch, rationeel en logisch denkend wezen, vrij van de mening en oordelen van een ander. Deze man zet zichzelf op de eerste plaats, waardeert en accepteert zichzelf en heeft een duidelijke missie in het leven. Kortom, hij die opkomt voor zichzelf en zijn eigen belang.

Aardig zijn en een ander pleasen levert helemaal niks op. Een aardige en vriendelijke man die niet voor zichzelf en zijn dromen opkomt, daar wordt misbruik van gemaakt, daar pist men overheen, wordt gemanipuleerd, minder vertrouwd, weinig serieus genomen en minder tot niet gerespecteerd. Wie voor zichzelf en zijn dromen opkomt, zal op veel weerstand stuiten, maar hij die de moed heeft om door te zetten zal op meer respect kunnen rekenen en neemt zijn rechtmatige plek in. Zowel binnen de maatschappij als op de werkvloer. Hij is de natuurlijke leider, dit is een man waar rekening mee gehouden moet worden en waar je niet overheen kunt walsen.

Assertiever worden: gezond egoïsme

Loont egoïsme en zelfzucht? In zekere zin. Familie en echte vrienden komen altijd eerst, dan jij, dan je vrienden en dan pas de rest. Hij die opkomt voor zijn dromen en daarvoor vecht, komt verder in het leven, plukt later de zoete vruchten van zijn inspanningen en leidt een welvarend en gelukkig leven. Kent egoïsme haar prijs? Absoluut. Wees bereid om vrienden en kennissen te verliezen, want als jij vooruit gaat en verandert in positieve zin, zullen mensen dat opmerken en wellicht dat proberen te ondermijnen. Als jij verandert van kleine man naar grote man, heeft dat onherroepelijk en vaak negatieve gevolgen als je nu onderdeel uitmaakt van een vriendengroep of sociale groep die hoofdzakelijk bestaat uit kleine mannen. Het is eenzaam daar boven de wolken.

De vraag die je nu als man kunt stellen, is het dan allemaal wel de moeite waard. Ik zeg daarop volmondig ja. Als jij voor jezelf, jouw belang en je dromen opkomt en daarvoor gaat, dan leid je een vrij, boeiend, avontuurlijk, rijk en authentiek leven. Assertiever worden is dus noodzakelijk als jij een betere versie van jezelf wilt worden, moet je bereid zijn dat risico te nemen. Je zult mensen verliezen of uit je sociale groep gegooid worden, maar daar zullen andere meer boeiende en positieve mensen voor in de plaats komen. Mensen die veel beter bij jou en je nieuwe leven passen. Ga ervoor!

Deel dit bericht of klik op de like-knop
No Comments

Geef een reactie